EM och OS ställer till det för Allsvenskan

ANNONS
|

U21-landslagets avancemang till semifinal i det pågående Europamästerskapet betyder också att samma landslag är klart för nästa års OS-turnering i Brasilien. Samtidigt är Erik Hamréns A-landslag på god väg att ta sig till EM-slutspelet i Frankrike – som också spelas nästa sommar.

Positivt för svensk fotboll, men det finns också en baksida – hur det allsvenskan spelschemat läggas upp?

EM spelas i juni, OS i augusti. Lägg på förberedande samlingar och hela sommaren går bort.

Många av de allsvenska klubbarna kommer med största sannolikhet att ha spelare med i den svenska OS-truppen.

Ett allsvenskt uppehåll för ett EM eller ett VM är helt normalt. Men har man "råd" att pausa även under OS, alltså i praktiken under juni, juli, augusti?

ANNONS

– Det är för tidigt att säga i dagsläget hur vi ska göra i så fall. Vi ska spelas 30 omgångar allsvensk fotboll, det är det enda vi vet, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk elitfotboll (SEF).

Kan man tänka sig att allsvenskan börjar i januari eller februari?

– Ja, om det är det som kommer att krävas. Men det kan även bli att vi spelar tätare matcher. Vi kan också spela under augusti, men OS-spelarna är inte tillgängliga. Det kommer att finnas oändligt många saker att ta hänsyn till, säger Ola Rydén.

Stefan Lundin är sportdirektör på SEF.

– Här gäller det att verkligen jobba med den här frågan. Det kommer att bli en mängd möten om hur vi ska hantera detta. Det är bara att lägga kalendern framför sig, vilka datum finns det som är lediga. Sedan kan man också säga att det är fantastiskt att få positiva problem, säger han.

I oktober vet vi om A-landslaget tar sig till EM-slutspelet eller inte.

EM-slutspelet avgörs i Frankrike 10 juni–10 juli.

Herrarnas fotbollsturnering vid OS 2016 äger rum 4–20 augusti.

ANNONS