Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det svenska EM-landslaget innehåller hela nio ligamästare från sju olika länder. Med det är man bäst i hela turneringen.

EM-listan som Sverige toppar

Inget annat landslag i EM har fler ligamästare än vad Sverige har. – Det är klart att det betyder mycket, säger Pontus Wernblom, nyligen vinnare av ryska ligan med CSKA Moskva till Fotbollskanalen.

Sverige är långt från en av huvudkandidaterna till att ta hem EM i Frankrike som drar igång i morgon – och det är få sammanställningar där man är störst eller bäst. Men det finns faktiskt inget annat landslag under turneringen som innehåller så många ligamästare som den blågula truppen gör. Hela nio spelare i Sverige har vunnit ligan i totalt sju olika länder.
– Om man har haft en bra säsong och vunnit sin liga är det klart att det betyder mycket, då kommer man hit till EM med bra form och ett bra självförtroende, säger Victor Nilsson Lindelöf, som vann den portugisiska ligan med Benfica, till Fotbollskanalen.

Köpenhamns titel i Danmark gjorde hela tre svenskar – Ludwig Augustinsson, Erik Johansson och Robin Olsen – till mästare. Andra länder där Sverigespelare vunnit är Skottland, Grekland, Frankrike och Sverige.
– Det är alltid bra att spela i ett bra lag som vinner matcher. Vi vann ligan och det är klart att man därför har med sig en bra känsla hit till landslaget, säger Celticspelaren Mikael Lustig till Fotbollskanalen.

Delad tvåa på listan, med åtta ligamästare i truppen, är gruppmotståndaren Italien. De har dock bara vinnare från två olika ligor. De två andra länderna från grupp E, Belgien och Irland, innehåller två respektive noll spelare som vann ligan med sina klubblag.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.