Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Från vänster: Andrea Pirlo,italien, Arnold Mühren, Holland och Shay Given, Irland.

EM-kollen: Ungdom är inte alltid lika med bra

Många tränare, inklusive Erik Hamrén får en hel del kritik för att inte släppa fram unga spelare. Men ungdom är inte alltid lika med framgång.

När ett landslags eller klubblag inte går särskilt bra brukar det alltid höjas röster om föryngring. Erik Hamrén har fått utstå mycket kritik för att inte släppa fram unga spelare – särskilt efter U21-EM-guldet för det svenska landslaget. Men unga spelare är inte alltid lika med framgång. I EM-finalen 1988 mellan Sovjet och Holland slog Arnold Mühren inlägget som Marco van Basten dundrade in på volley – Mühren var då 37 år och 23 dagar – vilket än i dag gör honom till den äldste spelaren att vinna ett EM.

Här tittar vi vidare på några andra åldermän som stuckit ut lite extra under EM-slutspelen genom åren. Vem är då den äldste spelaren att spela i ett EM? Jo, det är Lothar Matthäus som var 39 år och 91 dagar. Hans insats mot Portugal i EM 2000 gjorde honom till den äldste spelare i ett EM och innebar samtidigt hans 150:e landskam för Tyskland. Matthäus petade ner Morten Olsen som tidigare hade rekordet på 38 år och 308 dagar.

I sommarens EM finns det tre spelare som kan bräcka Matthäus rekord – samtliga målvakter. Gábor Kiraly från Ungern, Shay Given från Irland och Gunnleifur Gunnleifsson från Island kommer slå rekordet som de får speltid.

Äldste spelare att vinna var alltså Arnold Mühren men det finns en rad spelare som kan peta ner honom. Gianluigi Buffon i Italien, Andrea Pirlo om han kommer med i samma trupp. Király, Given, Gunnleifsson, Eidur Gudjohnsen, Roy Carroll, Ricardo Carvalho och Adrian Mutu skulle alla vara äldre än Mühren om de vinner EM-guld i sommar.

Den som på senaste år varit närmast att peta ner Mühren från sin tron var Jens Lehmann. Den tyske målvaktslegendaren hade en fin karriär i Schalke, Dortmund och Arsenal. Under 2008 i EM-slutspelet var det Lehmann som vaktade kassen men i finalen var det Spanien och Fernando Torres som skulle få fira. Jens Lehmann var då 38 år och 232 dagar – vilket hade gjort honom till den äldste vinnaren av ett EM-guld.

Äldste målskytten i ett EM-slutspel? Det är Ivica Vastic från Österrike som fick hoppa in mot Polen i EM 2008 med 26 minuter kvar. Vastic blev målskytt – hans 14 landslagsmål på 50 landskamper och skrev in sig i historieböckerna som den äldste målskytten i ett EM-slutspel. Han var då 38 år och 257 dagar – en siffra som mycket väl kan stå sig efter sommarens EM-fest i Frankrike.

Källa: Uefa.