Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Från vänster: Marouane Fellaini, Mario Balotelli och Martin O´Neill.

EM-kollen: Fellaini, Balotelli och O'Neill

Tuffa tider för Balotelli och Fellaini, samtidigt kan ett nytt förbundskaptensavhopp vara på gång. GP uppdaterar dig varje vecka på det senaste kring Sveriges EM-motståndare.

Sverige – Irland: 13 juni

Irlands förbundskapten Martin O'Neill kanske inte är förbundskapten särskilt länge till. Nottingham Forest jagar 64-åringen.

Det börjar bli en trend i Sveriges grupp – först valde Erik Hamrén att lämna sitt landslag efter sommarens EM-slutspel. Sen var det Italiens Antonio Conte som bestämde sig för att ta över Chelsea efter sommaren och nu ryktas Martin O'Neill följa i Hamréns fotspår. Enligt Irish Independent är det Nottingham Forest som satt O'Neill överst på sin lista över tränarkandidater.

För att locka den nu 64-årige O'Neill till Nottingham har klubbens ordförande Fawaz Al Hasawi lovat O'Neill full kontroll över lagets affärer i ett försök att få honom att ta jobbet. Al Hasawi har sparkat sex tränare sedan han tog över klubben under 2012.

Det irländska fotbollförbundet har öppnat för att behålla O'Neill efter EM och tränaren själv har indikerat att han är lite sugen att stanna över VM-kvalet och ett eventuellt VM-slutspel.

I flera intervjuer har O'Neill erkänt att han saknar känslan att jobba med en klubb och spelare varje dag och att han föredrar att jobba i Premier League. Något som talar mot Nottingham Forest som ligger i botten av Championship. O'Neill nobbade bland annat ett erbjudande från Leicester förra sommaren – något som klubben nog är ganska glada över i dag.

På skadekollen i Irland är det tråkiga besked för mittfältaren Harry Arter som troligen kommer missa hela EM, meddelar hans klubb Bournemouth.

Sverige – Italien: 17 juni

Mario Balotelli har haft en tung säsong och kan missa EM. Hans pappas uttalande lär knappast öka chanserna för ett EM-slutspel.

Det har blivit 16 matcher för Milan för Balotelli och endast ett mål under hela säsongen. Inga siffror som får förbundskapten Antonio Conte att hoppa jämfota för direkt. Den nu 25-årige Balotelli har sedan han slog igenom för ett par säsonger sedan haft svårt att prestera på topp. Istället har han fått sina rubriker för saker som hänt utanför planen och nu är han i farten igen. Eller ja, inte han utan hans pappa.

Balotelli föddes av ghanesiska föräldrar i Italien men adopterades av ett italienskt par. I en intervju med GazettaGhana berättar Balotellis biologiska pappa, Thomas Bawuah att hans son ångrar sitt val av landslag.

– Han behandlas inte väl, de visar honom inte den kärlek som han förtjänar för sin stora talang. Jag tycker att allt han får är skit, speciellt från media och det är för att han är svart. De har aldrig gillat honom, det började direkt för de vill inte se en svart pojke som han få äran för framgångarna för det italienska landslaget.

Balotelli representerade Italien i EM 2012 och blev då den första och enda mörkhyade spelaren som spelat för Italien. I Milan är det en ny tränare som styr, Cristian Brocchi och han är tydlig.

– Det finns inga fler chanser. Hoppet är att han kan visa sin kvalité de sista matcherna nu. Han måste visa att han är stark mentalt, säger Brocchi till Football-Italia.

Sverige – Belgien: 22 juni

Marouane Fellaini har det tungt i Manchester United. Men floppspelaren får stöd av Marc Wilmots.

Den väldige belgaren med det karaktäristiska håret var lysande i Everton under flera säsonger. Fellaini lockades senare till Manchester United när tidigare Everton-tränaren David Moyes tog över klubben. Någon vidare succé har det knappast blivit för Fellaini i den engelska storklubben. 28-åringen har gång på gång hånats av fansen för sina mindre lyckade insatser i klubben. En som däremot fortfarande har stora tankar om Fellaini är den belgiske förbundskaptenen Marc Wilmots.

– Jag känner honom väldigt bra. I mina ögon, är han en box-till-box-spelare. Han kan också spela defensiv mittfältare, men inte utan en bra partner, säger Wilmots till ESPN och fortsätter.

– Han har egenskaperna att spela offensivt också, så som Everton använde honom. Han är den bästa målgöraren jag har. Han är en väldigt bra spelare med unika egenskaper, men han är en spelare som måste användas på ett sätt som passar hans egenskaper.

Marouane Fellaini är dock inte den enda av de belgiska stjärnorna som har det tungt just nu. Mittbackstrion Vincent Kompany, Jan Verthongen och Toby Alderweireld har alla fått stora delar av våren förstörda av skador. Skadad är dessutom Eden Hazard, den kanske största stjärnan i Belgien som satt på läktaren senast när Chelsea spelade. Hazard som har gått från bäst i Premier League till att inte ha gjort ett enda mål i ligan under säsongen – en spelare Wilmots måste få fart på i EM.