Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Elmander minns tidigare svenska landslagsmirakel

2–0 mot Spanien 2006. 3–2 Holland 2011. Johan Elmander, 36, vet hur det är att skapa svenska fotbollsmirakel.

Sverige står med ena foten i fotbolls-VM 2018.

Det lär dock krävas en maxprestation, för att inte säga ett mirakel, om landslaget ska lyckas tränga sig förbi Italien i kommande playoff. Lite likt 2-0 mot Spanien 2006. Eller som 3-2 mot Holland 2011. Johan Elmander, i dag i Örgryte, fanns med i båda kvalmatcherna.

– Från matchen mot Spanien minns jag självklart mitt mål, men också Marcus Allbäcks. Det sista där han skottfintade Puyol (Charles) upp på läktaren. Det var en sjuk match med stämning och allt. Sedan hade de inte förlorat på jättelänge, säger han.

Och 3–2 mot Holland?

– 3–2 där ja... Jag balanserade på sidlinjen och hittade tillbaka till Toivonen (Ola) som avgjorde. Det var också en cool match. Jag kommer framförallt ihåg när jag låg längst ner i högen som blev efteråt. Och dagen efter när folk stannade upp på Arlanda och applådera.

Är det sant?!

– Ja. Det var jag och en eller två spelare till som skulle flyga hem och då stannade allt upp. Det var nog några hundra som började applådera. Då förstod man hur stort fotbollen är. Och det är ett minne som alltid kommer leva kvar. Sedan är det såklart mycket annat man kommer ihåg från matchen också. Kuyt (Dirk) gjorde mål, Isaksson (Andreas) gjorde några otroliga räddningar…

Och du löpte en del?

– Ja, det är ju det jag är bra på!

Någon annan landskamp du minns?

– 4-4 mot Tyskland, såklart...

Elmander gjorde mål där också. 

Blir det ett nytt mirakel mot Italien under fredagskvällen?