Elitfotboll dam markerar mot nedsättande kommentarer

Efter matchen mellan Kristianstad och Häcken fick Tabby Tindell ta emot nedsättande kommentarer på sociala medier.
Efter en rad händelser under våren markerar nu ligaorganisationen Elitfotboll dam mot nedsättande kommentarer mot damspelare.
– Vi vill inte ha den här typen av kommentarer och framför att hör det inte hemma i samhället överlag, säger EFD:s generalsekreterare Tomas Hoszek.

ANNONS
|

Kristianstad DFF och BK Häcken FF spelade 2–2 i helgen men på tilläggstid kunde Tabby Tindell skjutit segern till hemmalaget. Tindell tog sig förbi Häckens försvar och Jennifer Falk och var helt fri framför målet och hade läge att rulla in 3–2. Men bollen gick utanför.

Efter matchen fick Tabby Tindell ta emot nedsättande kommentarer på sociala medier, det säger Elitfotboll dams generalsekreterare Tomas Hoszek. Han säger att Tindells miss publicerades av sändande bolag Viaplay i ett klipp på sociala medier och att det där kom sexistiska och nedsättande kommentarer om både henne och damfotbollen i stort.

– Då tycker vi att det får vara nog, så får det inte vara, säger Hoszek.

ANNONS

I ett uttalande på torsdagen markerar EDF mot glåpord mot spelare och mot damfotboll generellt.

– Vi tycker inte det är okej, vi vill inte ha den här typen av kommentarer och framför att hör det inte hemma i samhället överlag. Om jag sitter på min arbetsplats kommer inte någon fram och kastar glåpord om jag gör ett misstag eller något som inte passar deras bild, säger Tomas Hoszek.

Flera incidenter i vår

Han lyfter att det under våren varit flera incidenter där spelare fått ta emot nedsättande kommentarer, både på och utanför planen. Bland annat lyfts matchen mellan IFK Göteborg och Vittsjö där glåpord ska ha skrikits från läktarna på Valhalla IP.

”I dag var vi tvungna att lyssna på misogyna glåpord”, skrev Vittsjös finländska landslagsspelare Linda Sällström på sociala medier efter den matchen.

Hoszek nämner också händelsen i våras där en Rosengårdsspelare mottog hot, som ledde till polisanmälan och förhöjd säkerhet kring laget.

Han säger att nedsättande kommentarer och hot ökat i takt med att damfotbollen blivit större och mer exponerad.

– Men det är inte så jättevanligt på damfotboll. På herrsidan tror jag det sker i princip varje match att det är kommentarer som inte hör hemma men det är så mycket publik där så det når inte alltid fram, man hör inte vad som sägs. Men är man på en match med säg 800 personer i publiken hörs det så tydligt om någon börjar skrika fula ord, det blir en annan effekt av det och det blir mer personligt.

ANNONS

Elitfotboll dam vill med uttalandet på torsdagen väcka en diskussion kring hur man agerar på läktare och på sociala medier.

– Det (uttalandet) blir grunden till fortsätt arbete där vi pratar om värdegrund och ska försöka få till en bra supporterkultur på damsidan där man hejar mer än stjälper. Men det är en grannlaga uppgift som jag tror att alla i samhället måste hjälpa till med och stötta.

LÄS MER:Kritiken mot IFK Göteborgs supportrar: ”Förstår inte hur folk kan bete sig på detta vis”

LÄS MER:Rosengårdsspelare hotad: "Väldigt grovt"

LÄS MER:Alice Bergström poängräddare för Häcken – kryssade mot Kristianstad

ANNONS