Elitdomaren dömd till 4,5 års fängelse för grova bedrägerier

Elitdomaren som suttit häktad under hösten misstänkt för flera fall av grova bedrägerier dömdes på fredagen till 4,5 års fängelse och böter på nästan fem miljoner kronor.

ANNONS
|

Det var i slutet på september som polisen meddelade att man gjort ett tillslag mot fem personer. Huvudmannen var elitdomaren, som alltså nu dömts.

Av utredningen som följde framkom det att domaren i flera år haft ett kraftigt spelberoende. Han beskriver själv sitt spelande som att det ”exploderade” för tre år sedan.

Lurade till sig miljoner

Totalt tillskansade sig domaren över 6,8 miljoner kronor från fyra kvinnor han hade privata relationer med och tre småföretag han tidigare haft som kunder i det företag han arbetade på.

Mannen erkände under rättegången bedrägeri av normalgraden, men sa samtidigt att hans intention hela tiden var att vinna mer pengar med de pengar han fick från företagarna, så att han kunde betala tillbaka det han var skyldig.

ANNONS

– Jag trodde jag skulle vinna pengar. Min avsikt var hela tiden att betala tillbaka. Bara jag spelade mer kunde jag göra rätt för mig, sa han under rättegången.

En utredning kring domarens spel på egna matcher och eventuellt spelfuskbrott har också startats.

Domaren döms för sex fall av grova bedrägerier och ett fall av bedrägeri av normalgraden till 4,5 års fängelse.

Domaren åläggs också att betala totalt 4,8 miljoner kronor i skadestånd till målsägandena.

I domen fälls dessutom tre andra personer, som är närstående till domaren, för grova penningtvättsbrott på grund av att de låtit honom sätta in pengar från bedrägeribrotten på sina konton och två av dem för att de har spelat för domarens räkning. Straffen har för en av dem bestämts till skyddstillsyn och för de andra två till villkorlig dom samt böter.

Svenska fotbollförbundet markerar

Svenska fotbollförbunets generalsekreterare Håkan Sjöstrand säger att man ser mycket allvarligt på domen och nu arbetar med att utreda om förbundet kunnat gjort något annorlunda på vägen fram.

– Det är en grov brottslighet som ligger bakom domen och det är väldigt allvarligt, tråkigt och samtidigt tragiskt, säger han.

Hur ser du på förbundets hantering av det här ärendet?

ANNONS

– Vi fick ta del av förundersökningen först i november. När vi ser sådana här saker hända måste vi naturligtvis reflektera och se över om det finns saker och information som vi hade kunnat gjort på ett annorlunda sätt.

– Finns det signaler i ett beteende som vi har kunnat reagerat och agerat annorlunda på? Det är en viktig del utav det arbete vi har inlett. Först och främst handlar det om hur vi har hanterat informationen vi har haft tillgång till. Men också hur vi kan se tecken på spelmissbruk, finns det saker där vi behöver stötta med och skydda individer med?

Hur allvarligt är det här för svensk fotboll?

– Det är jätteallvarligt. Vi har redan stängt av domaren i fråga 15 månader för att han har spelat på andra allsvenska matcher än dem han själv dömt. Nu pågår en förundersökning om det har förekommit vadhållning på egna matcher. De handlingarna han gjort är helt oacceptabla. Därför är det otroligt viktigt att vi ser över i sin helhet. Och ser vad vi kan förstärka och förbättra.

Kan du säga något om vad det kommer att leda till?

– Det är så stort, omfattande och komplext att jag inte kan och ska förekomma det. Det handlar om allt ifrån hur våra rutiner ser ut, vad har vi fått dör information, hur vi kan stötta och skyďda olika individer till att det här att de objekten som är lätta att manipulera inte borde få vara tillåtna överhuvudtaget. Det är många delar.

ANNONS

Hur ser du på det faktum att fotbollen och idrotten i stort är beroende av spelbolagens pengar? Skapar det något problem i hanteringen av den här typen av frågor?

– Först och främst är det är inte fotbollen i sig som skapar matchfixningen. Det är betting och utbudet som skador oss inom fotbollen. Vi är på så sätt ett offret. Spelbranschen omsätter mångmiljardbelopp. Och spel på fotboll skulle inte ens existera utan fotboll, att fotbollen då får ta del av en liten del av överskottet tycker jag är rimligt. Samtidigt måste naturligtvis spelbranschen ta krafttag mot de problem de skapar.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS