Elin Rubensson i ny roll – BK Häcken klara för semifinal i cupen

BK Häcken har sökt efter någon som kan ersätta Stina Blackstenius djupledsspel. Mot Kristianstad startade lagets snabbaste och mest uthålliga spelare i den rollen. Och Elin Rubensson imponerade direkt när Häcken besegrade Kristianstad med 3-1.
– Jag spelar där jag behövs och där laget behöver mig, säger 28-åringen.

ANNONS
|

Gruppfinal mot Kristianstad DFF, då överraskade BK Häcken FF:s tränare Robert Vilahamn.

Elin Rubensson spelade hela matchen som nia, alltså ensam anfallsspets i 4-2-3-1-formationen. Ett succédrag skulle det visa sig. Häcken tog snabbt ledningen med 2-0 och vann till slut matchen med 3-1 efter två mål av Johanna Rytting Kaneryd och ett av Mille Gejl Jensen.

Elin Rubensson – som inom loppet av ett år nu spelat högerback, innermittfältare och anfallare – inledde fotbollskarriären som striker. 2013, året då hon togs ut i A-landslaget för första gången, var det just som forward. I dag är hon sedan länge omskolad till central mittfältare, men mot Kristianstad spelade hon på topp.

ANNONS

LÄS MER:Elin Rubensson har bestämt sig – innermittfältet som gäller

Och som hon gjorde det!

Plötsligt hade BK Häcken både ett djupleds- och presspel vilket Hisingslaget saknat sedan stjärnan Stina Blackstenius lämnade.

– Jag har letat efter min nia och nu hittade jag henne internt. Det känns som att hon var ett jättehot. Hon har bäst kondition i laget, hon är snabbast i laget och är kanske också mest skicklig med boll i laget, säger tränaren Robert Vilahamn.

Är hon Stina Blackstenius ersättare?

– Hon kan i alla fall användas där. Sedan har Stine (Larsen) gjort det bra också, men det är skönt att ha en en spelare med den typen av speed när vi behöver det i vissa matcher, säger Robert Vilahamn.

Redan i matchens första minut visade Rubensson sig i djupled, fick bollen av Elma Junttila Nelhage i rätt yta och Häckens första hörna var ett faktum. I nästa stund vann Rubensson boll efter bra presspel, och höll så när på att frispela Mille Gejl Jensen.

Det var just djupleds- och presspelet som var förklaringen bakom att Häcken snabbt tog kommandot i matchen:

* Åttonde minuten: Rubensson mötte, Filippa Curmark satte bollen bakom Kristianstads backlinje, Gejl Jensen löpte perfekt för att placera in 1-0.

ANNONS

* Tionde minuten: Rubensson löpte loss till vänster och serverade Johanna Rytting Kaneryd öppet mål till 2-0.

LÄS MER:Blundern: missade att informera om 175 miljoner

– Det var kul, det var det. Jag skulle satt dit någon själv också, men en sak i taget, det kommer, säger Elin Rubensson.

Vill du vara anfallare – eller var det bara idag?

– Det får du nästan fråga ”Robban” om, men jag har tränat där i veckan och jag är ju gammal spets från början. Jag spelade mycket forward som yngre, det är tio år sedan, men det sitter i ryggmärgen.

Det har varit mycket snack om att hitta Stina Blackstenius ersättare, det kanske blir Elin Rubensson då?

– (skratt) Ja vem vet?

Kan du tänka dig att köra en säsong som striker?

– Ja, det var roligt idag. Jag spelar där jag behövs och där laget behöver mig.

Stämmer det att du är både snabbast och har bäst kondition i laget? Hur har ni mätt det?

– Ja. Det är sprinttester, 10-20 meter, och sedan jojo-testet. Jag känner mig väldigt stark och pigg i kroppen. Jag har verkligen fått en boost det här året. Sedan om det är av graviditeten eller hård träning vet jag inte, men det är nog en blandning. Det är kul att vara på den nivån, säger Elin Rubensson.

ANNONS

Efter den starka Häcken-inledningen kom Kristianstad tillbaka. I slutet av första halvlek tryckte Delaney Baie Pridham in reduceringen med ett resolut avslut i efterdyningarna till en fast situation.

Hegerbergs inhopp lyfte Häcken

Stine Larsen, tillbaka på favoritpositionen som släpande anfallare, har varit en pålitlig målskytt tidigare i år, men hade det tungt på planen idag. I 55:e minuten ersattes hon av Andrine Hegerberg i samband med att tränare Vilahamn genomförde ett trippelbyte. Norskan kom in med pigga ben och smarta lösningar.

Bytena gjorde att BK Häcken definitivt tog tillbaka matchen. Måltjuven Johanna Rytting Kaneryd gjorde sitt andra mål för dagen efter att inhopparen Marika Bergman Lundin brutit ett uppspel med en nickpass som gav Rytting Kaneryd friläget.

– Viktigt. Jag har känt att jag varit där och nosat och kommit till lägen. Inte så att jag varit orolig att poängen inte ska komma för de ska bara komma, men det var skönt att det lossnade i dag, säger Johanna Rytting Kaneryd.

LÄS MER:Så ska Häcken göra det tryggare för sina spelare att bilda familj

I övrigt intressant att notera att framtidslöftet Elma Junttila Nelhage, 18, konkurrerade ut Luna Gevitz i kampen om platsen bredvid gjutna Josefine Rybrink. Junttila Nelhage har naturligtvis mycket att lära, men klarade sig bra mot det krävande motståndet.

Filippa Curmark stod för en rakt igenom urstark insats på det centrala mittfältet inför 314 åskådare på Bravida Arena.

ANNONS

Semifinalerna i svenska cupen lottas under måndagen.

BK Häcken FF (4-2-3-1)

Jennifer Falk – Hanna Wijk, Josefine Rybrink, Elma Junttila Nelhage, Anna Csiki (UT 55, Luna Gevitz in) – Julia Karlernäs (UT 55, Marika Bergman Lundin in), Filippa Curmark – Mille Gejl Jensen (UT 65, Agla Maria Albertsdottir in), Stine Larsen (UT 55, Andrine Hegerberg in), Johanna Rytting Kaneryd (UT 78, Molly Johansson in) – Elin Rubensson.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS