Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Det var i glädjescenerna efter ett sent avgörande mot Kalmar som  Bild: JÖRGEN JARNBERGER
Det var i glädjescenerna efter ett sent avgörande mot Kalmar som Bild: JÖRGEN JARNBERGER

Elfsborgs-supportrar döms efter målfirande: "Troligt att vi överklagar"

Tre Elfsborgs-supportrar åtalades efter att de firat ett avgörande mål nedanför läktaren under en match.
Under fredagen dömdes de för brott mot ordningslagen.
– Det är väldigt troligt att vi överklagar för att få det avgjort i nästa instans, säger en av supportrarna, Anders Hultin, till Sportbladet.

Det var efter att Marokhy Ndione avgjort mötet med Kalmar FF i juli fjol som scenerna som sedan skulle utveckla sig till ett rättsfall utspelade sig.

Anders Hultin och två andra Elfsborgs-supportrar det viktiga målet genom att hoppa ner från läktaren. Efter ett kort kramkalas tog de sig sedan upp på ståplats.

Det de inte visste då var att polisen skulle inleda en förundersökning och att de sedermera också skulle åtalas för brott mot ordningslagen.

Att supportrars firande ibland även sker nedanför läktare är inte en särskilt ovanlig syn. I en granskning från Sportbladet tas flertalet liknande incidenter upp – där inga rättsliga åtgärder har tagits.

Liknande scener utspelade sig under Malmö FF:s Europa League-möte med ukrainska Dynamo Kiev. Bild: PETTER ARVIDSON
Liknande scener utspelade sig under Malmö FF:s Europa League-möte med ukrainska Dynamo Kiev. Bild: PETTER ARVIDSON

Åklagaren: "Anser att åtalet är motiverat"

Ett sådant exempel är firandet efter Markus Rosenbergs avgörande mål under matchen mot Dynamo Kiev i Europa League i höstas. Då befann sig ett större antal supportrar nedanför läktaren under firandet.

– Det blir ett misstroende mot likabehandlingsprincipen, att norm- och lagöverträdelser behandlas olika. Det blir ju lätt att misstänka att en grupp favoriseras och det motsatta för en annan, säger den före detta överåklagaren Sven-Erik Alhem, som ombads av Sportbladet att granska de båda situationerna utifrån ett juridiskt perspektiv.

Men det hela ledde alltså till åtal och en rättegång hölls för två veckor sedan.

– Jag anser att åtalet är motiverat. Det råder ingen tvekan om att det är ett brott mot ordningslagen att ta sig ner till det här området i anslutning till planen. Där får man inte vara, har kammaråklagaren Martin K. Svensson tidigare sagt till Sportbladet.

Troligt att domen överklagas

Under fredagen föll alltså domen i Borås tingsrätt mot de tre Elfsborgssupportrarna. De döms till 30 dagsböter på 140, 200 samt 450 kronor.

Enligt Anders Hultin, som tidigare varit ordförande i supporterföreningen Guliganerna, kommer domen med högsta sannolikhet att överklagas till hovrätten.

– Jag hoppas supportrar runt om i landet fortsätter fira mål med glädje och inlevelse! Förhoppningsvis har polisen bättre fingertoppskänsla i andra delar än i Borås och ser skillnad på negativa och positiva handlingar, säger han till Sportbladet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.