Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Elfsborgs assistkung om Blåvitt: "Man får ingenting gratis"

Elfsborgs assistkung Simon Lundevall har respekt för söndagens motstånd. – Blåvitt är tunga. Det blir alltid jobbiga matcher, med mycket dueller. Man får ingenting gratis, säger han.

Simon Lundevall, 28, gjorde tio assists för Elfsborg i fjol. I år är han redan uppe i fem och skuggar IFK Norrköpings Niclas Eliasson i toppen av assistligan.

– Jag började bra och gjorde fyra poäng nästan direkt. Sedan hade jag en period där det inte gick bra för vare sig mig eller för laget. Nu har vi spelat två matcher och har lyckats göra två poäng. Det känns som att jag är i bra form nu.

Hur hanterar du det personligen, att börjar bra och sedan kommer en svacka. Bar att jobba på?

– Ja. Jag har haft motgång och medgång förut. Någonstans gäller det att inte gräva ned sig allt för djupt när det inte sitter där 100 procent.

– Du får jobba på det du kan. Springa mycket. Jobba mycket. Ibland har man en bra dag. Försöka skapa så mycket som möjligt offensivt och hjälpa till defensivt.

Det är 14 år sedan Elfsborg besegrade IFK Göteborg i allsvenskan i Göteborg, då på gamla Gamla Ullevi.

– Det är alltid roligt att spela de här matcherna. Det är så nära man kan komma derby för oss.

Är det så du ser på det?

– Ja, lite så. De ligger i närheten. Det är en stor klubb. Det är självklart alltid roligt att spela sådana matcher.

IFK Göteborg är en poäng bakom Elfsborg i tabellen. Båda lagen vann sin senaste match. Simon Lundevall, som kom till Elfsborg från Gefle 2015, har koll på motståndet.

– Det blir en tuff match. Vi måste vara på vår bästa sida om vi skall lyckas vinna matchen. Det hoppas jag att vi kan vara.

Er säsong har varit lite upp och ned, nu kommer ni in med två segrar. Hur skulle du sammanfatta Elfsborgs säsong 2017?

– Det har väl inte varit så bra som vi hade hoppats på. Nu har vi vunnit två matcher i rad och får försöka bygga vidare på det fram till semestern. Och ta det därifrån. Vi är i bra form. Spelade bra senast hemma. Förhoppningsvis kan vi ta med det in i Blåvittmatchen.

Kan man säga att någonting har skett med laget den sista tiden?

– Nej, inte direkt. Vi har väl försökt komma ihop som grupp, med spelarna i laget och sådär. Vi har försökt kämpa på.

Det var en hel del snack om att ni hade synpunkter på tränaren och lite andra saker. Är det något som har stärkt er?

– Det blir mycket skriverier. Vi försöker fokusera på det vi kan. Det är att spela fotboll. Och förbereda oss så bra som möjligt. Det har vi gjort. Fan, ibland förlorar man och ibland har man tunga perioder. Nu försöker vi släppa det.

Rubrikerna kommer snabbt?

– Jo, så är det. Jag menar det.

Hur förhåller man sig som spelare till att det pågår saker som ni i princip inte kan påverka? Lägger man det åt sidan?

– Äh, vad fan. Jag brukar inte läsa så mycket. Försöka att inte påverkas av det som … jag kan inte göra så mycket annat, mer än att förbereda mig så bra jag kan göra. Spela fotboll. Vi är 24 andra som spelar fotboll professionellt. Och försöker vara så bra som möjligt. Det är det vi kan göra.

Vad är typiskt för årets Elfsborg?

– Vi är … bra framåt! Vi har väl gjort mest mål (21), vad jag har förstått, i allsvenskan. Sedan har vi släppt in för många mål. Offensivt är vi bra, defensivt har vi lite att jobba med.

Vad tänker du kring den eviga frågan om konstgräs vs naturgräs?

– Om en gräsplan är bra är det roligare att spela på gräs. Hybrid har jag aldrig spelat på. Jag gillar att spela på gräs, men om gräsplanen inte håller måttet är det fan ingen mening.

– Vi var i Uppsala och spelade. Den planen är bedrövlig. Det går inte att spela sitt spel. Man får lägga om en hel taktik. Spela ett duellspel som man inte alls är van vid. Då spelar jag hellre på konstgräs, där man kan spela bollen på marken och anfallsfotboll på ett annat sätt.