1/3

Elfsborg i allsvensk topp – men går emot tydliga guldtrenden

Elfsborg leder allsvenskan efter tio omgångar.
Men behöver Boråsklubben öka sitt bollinnehav för att vinna Lennart Johanssons pokal? Det visar åtminstone guldtrenden.
– Vi kommer säkert öka, men det är ingenting som vi lägger någon som helst vikt vid, säger lagkapten Johan Larsson.

De senaste åtta åren har samtliga SM-guldvinnare utom en (AIK 2018) haft ett bollinnehav på över 50 procent.

Den trenden går hand i hand med hur det ser ut i de största ligorna i Europa, där endast Leicester City (2015/2016) har legat under 50 procent bland vinnarna i de fem största ligorna under samma period.

De titelvinnande lagen har genomgående, med ytterst få undantag, mer boll än sina motståndare sett över en hel säsong.

Här sticker serieledande Elfsborg ut från mängden – med ett bollinnehav på endast 47 procent efter de första tio omgångarna.

Är det en medveten strategi? Är Elfsborg ett undantag – eller behöver Boråsklubben öka bollinnehavet för att vinna SM-guld i höst? Hur mycket vikt lägger spelarna vid bollinnehav, egentligen?

Det svarar Elfsborgs lagkapten Johan Larsson på.

Bollinnehav SM-guldvinnare i allsvenskan sedan 2015

2022: Häcken 53%

2021: Malmö 58%

2020: Malmö 55%

2019: Djurgården 56%

2018: AIK 48%

2017: Malmö 58%

2016: Malmö 53%

2015: Norrköping 54%

Källa: Wyscout

Elfsborg går emot SM-guldtrenden

Senast, i omgång tio, tog Elfsborg emot Malmö FF i en tidig seriefinal. Under matchen hade Malmö bollen i nästan 70 procent av tiden – jämfört med Elfsborgs dryga 30 procent.

Slutresultat? En klar 3–0-seger för Elfsborg.

– Det enkla svaret är att bollinnehav inte genererar segrar, säger den gulsvarta veteranen Johan Larsson.

Han påpekar i stället att det främst är många målchanser som leder till segrar. Dit kan man ta sig på olika sätt.

– Det finns enklare vägar än att ha 20 passningar innan läget kommer. Ibland behövs det en – och då kan det räcka.

I den senaste matchen slog Malmö hela 657 passningar, att jämföra med Elfsborgs 223 stycken.

För att sätta det i ett större perspektiv är 657 passningar i en och samma match jämförbart med Premier League-vinnaren och Champions League-finalisten Manchester City, som under den nyss avslutade ligasäsongen hade ett snitt på 660 passningar per match.

– Jag tycker att vi är vassa i omställningarna i stället som gör att det går fort. Vi behöver inte så många passningar för att komma till chanser, säger Johan Larsson.

Mot Malmö hade Elfsborg ett bollinnehav på 31 procent – men var effektiva framåt och vann med tre mål. Bild: JÖRGEN JARNBERGER
Mot Malmö hade Elfsborg ett bollinnehav på 31 procent – men var effektiva framåt och vann med tre mål. Bild: JÖRGEN JARNBERGER

Tror på mer bollinnehav under hösten

Behöver Elfsborg öka sitt bollinnehav något under de sista 20 matcherna för att vinna guld? Eller kan boråsarna fortsatt hålla sig under 50 procent – och därmed sticka ut från mängden?

– Det är klart att det går. Sen vill man alltid ha bollen, det är inget mer med det, säger Johan Larsson och fortsätter:

– Men det handlar om att vara effektiv med den. Då spelar det ingen roll för mig om du har tio passningar eller en passning från mittback till löpande forward som gör mål. Det målet räknas lika mycket som ett fantastiskt klapp-klapp-spel.

Han medger samtidigt att laget behöver kunna ha mer boll i vissa matcher för att vila eller spela av ledningar. Han tror samtidigt att Elfsborgs bollinnehav sannolikt kommer öka under säsongens lopp.

– Det är klart att du ska ha bollen för att vinna matcher, så enkelt är det. Det blir väl till slut att du får ett momentum när du ligger i toppen också, där lag kanske håller sina positioner mer och är förberedda på ett attackerande lag som vill dominera matcher.

– I min bok finns det olika sätt att dominera matcher på och där tycker jag att vi har hittat olika vägar. Vi kan spela fint med bollen och vara duktiga på det, men man får respektera de motståndare man möter och se deras styrkor och vad som passar in med olika spelartyper.

I fjol låg Elfsborg också under ”guldsnittet”. Då på 49 procent i bollinnehav. Att laget har ännu mindre boll i år (47 procent) är samtidigt inget medvetet val, menar Johan Larsson.

– Det är ingenting som vi har sagt, att vi ska ha mindre boll. Sen tycker jag att vi är duktiga på att ligga lite lägre och försvara, och sen vinna bollen i ett senare skede.

Han ser samtidigt en förbättringspotential i det spelet:

– Jag hade önskat att vi vann bollen lite högre upp lite oftare, som vi gjorde mot Malmö vid 3–0-målet. Då kan man skapa ännu mer chanser. Men det är klart att jag tror att det kommer sätta sig. Vi kommer säkert öka i bollinnehav, men det är ingenting som vi lägger någon som helst vikt vid.

Skiftande trend genom åren

33-årige Johan Larsson har en lång och gedigen karriär bakom sig med bland annat nio säsonger i Elfsborg och fem i danska Bröndby. Under åren har bollinnehavstrenden skiftat fram och tillbaka, upplever han.

– Mina första år med Haglund och Wettergren, då hade vi mycket bollinnehav och var duktiga på det. Det kändes som att det var en trend att ha extremt mycket boll som sen avtog lite. Man ska ha ett effektivt bollinnehav – om det krävs 70 procent eller 30 procent för det, det rör mig inte så mycket. Det handlar om att vinna, säger han.

– När jag kom utomlands till Danmark var det också fokuserat på bollinnehav till en början, men efter hand mattades det av när vi bytte tränare. Då blev det mer intressant att komma så snabbt som möjligt till mål med omställningar och högt försvarsspel och hög press. Då behövde vi inte så mycket bollinnehav för att komma till chanser eller göra mål.

Härnäst väntar ett toppmöte med Djurgården för Elfsborg. En match som sparkar igång klockan 17.30 på Borås arena under söndagen.

– Det är inspirerande. En kul match mot ett bra lag. Vi är inne i ett bra flow och de är inne i ett bra flow – det blir en härlig inställning, säger Johan Larsson.

Han förväntar sig en matchbild där Elfsborg återigen har mindre boll än sin motståndare.

– Det kommer nog vara ganska likt som mot Malmö. Det är ett bollskickligt Djurgården som så klart vill komma till Borås för att spela sitt spel och vinna här. Vi är trygga i det vi gör och det är klart att vi gärna vill ha mer boll än vi hade mot Malmö. Men så länge det inte skapas chanser i vårt straffområde kan de få ha bollen utanför.

LÄS OCKSÅ: Elfsborg krossade Malmö FF – går upp i serieledning på målskillnad

LÄS OCKSÅ: Elfsborgs storseger mot Malmö FF – en historisk match?

LÄS OCKSÅ: Elfsborgs talang överglänste alla – hyllades stort efteråt

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.