Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Eldin Karisik körde 80 mil – för att lämna mat till 82-åriga Mary

82-åriga Mary Eriksson var isolerad i sin lägenhet när det ringde på dörren. Där stod bröderna Eldin, 37, och Fahrudin, 35, Karisik med tre matkassar.
Efter nio timmars bilfärd hade de kommit fram till kvinnan som hjälpte familjen när de var nya i Sverige och hade flytt kriget i Jugoslavien.
– Jag tänkte: ”Vänta lite nu. Vi måste åka upp.”, säger Eldin.

Slutsignalen ljuder på ett fullknökat Ullevi. Tusentals Blåvittsupportrar stormar planen. IFK Göteborg har besegrat Trelleborg med 2–0 och vinner SM-guld. Mitt bland segerrusiga fans och lagkamrater står Eldin Karisik – han som värvades från Helsingborg inför säsongen. Nu fick han vara med och lyfta Lennart Johanssons pokal.

Året är 2007.

16 år tidigare kom Karisik och hans familj till Sverige. De hade då lämnat ett krigshärjat Jugoslavien. I början flyttades de runt mellan flera boenden. De kunde handla om att leva på ett ställe i inte mer än en vecka.

Men mellan 1993 och 1996 bodde de i Fredriksberg i Dalarna. De kände inte många. En person som kom familjen nära var Mary Eriksson. Hon jobbade i köket på skolan där Eldin och hans bror Fahrudin gick.

– Mary och hennes dåvarande man som tyvärr gått bort hjälpte oss med minsta lilla. Hon översatte till exempel brev som kom till oss så vi skulle förstå vad som stod. Var det någonting kunde vi alltid ringa, berättar Eldin.

– Hela familjen har insett vilka människor som vi haft runt oss som inte hade behövt göra någonting för oss men som förstod vilken situation vi hade hamnat i.

Eldin Karisik (till vänster) och Fahrudin Karisik. Bild: Privat
Eldin Karisik (till vänster) och Fahrudin Karisik. Bild: Privat

Efter skoltiden blev båda bröderna framgångsrika fotbollsspelare. De flyttade söderut i landet på grund av fotbollen – de var även över en sväng till Danmark. Under den flängiga vardagen hade de fortsatt kontakt med Mary.

I dag är Mary 82 år gammal och har tvingats att isolera sig i en lägenhet i Särna i Dalarna, med knappa 1 000 invånare, till följd av coronapandemin.

Med tanke på detta fick Eldin en idé där han satt nere i Helsingborg. Han ringde Fahrudin.

– Ska vi inte åka upp och överraska Mary?, frågade Eldin.

– Jo, svarade Fahrudin direkt.

”Mina skyddsänglar”

Sagt och gjort.

Klockan 14.30 en lördag satte sig bröderna i en bil och åkte 80 mil upp till Särna för att hälsa på Mary. Men när de väl var framme var klockan för mycket för att ringa på dörren hemma hos Mary. De fick helt enkelt invänta morgondagen och valde därför att övernatta på en camping.

– Sedan corona kom med i bilden så har man tänkt på henne och hur hon har det. Brorsan har mejlat och smsat en hel del med henne och när jag fyllde år så hörde hon såklart av sig. Eller ja "såklart" ... Hon har väl annat att lägga tiden på men hon håller ändå koll på oss och vad vi gör. Så jag tänkte: ”Vänta lite nu. Vi måste åka upp.”

Fakta: Eldin Karisik

Ålder: 37

Bor: Helsingborg

Gör i dag: Jobbar på skola i olika roller.

Representerade seniorklubbar: Helsingborg, IFK Göteborg, Viborg, Varbergs BoIS och Kristianstad.

När solen steg efter några timmars sömn åkte de direkt till mataffären med en lista på matvaror som de hade satt ihop tillsammans med Marys dotter. Tre kassar fylldes till max och sedan var det bara att knacka på lägenhetsdörren.

– Jag öppnade försiktigt för det är ju en ovanlig tid att någon kommer och hälsar på klockan tio på en söndagsförmiddag. Utanför stod tre fulla kassar med mat och Eldin och Fahrudin som jag inte träffat på flera år, har Mary berättat för P1 i programmet #klaracorona.

– De åkte 80 mil från Helsingborg enkel resa. Det var ju helt ofattbart att de stod där. Jag blev så omtumlad att jag inte tog fram min mobiltelefon och tog en bild av dem ens en gång. De här två killarna är två av mina skyddsänglar.

Familjen Karisik har haft en speciell relation med Mary Eriksson ända sedan de kom till Sverige. Men varför lärde de känna varandra och varför klickade de så bra tillsammans?

– Hon hade sett mig och min bror spela mycket fotboll på skolan och en dag så ringde det på dörren och där stod Mary med en fotboll till oss. Det glömmer jag aldrig. Det var något som klickade mellan familjen och henne men jag vet inte riktigt varför.

Ljusglimtar i krisen

I kristider dominerar de dystra nyheterna flödet men det händer också saker som ger hopp. För att uppmärksamma detta publicerar Göteborgs-Posten varje dag minst en positiv nyhet under vinjetten Ljusglimtar i krisen.

Följ gärna taggen Ljusglimtar i krisen för att få de senaste positiva nyheterna.

Har du tips på fler ljusglimtar kan du mejla dessa till [email protected]

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.