Ekdal hyllar Källström: "Kim har man sett upp till"

Han gör mästerskapsdebut i Frankrike. Då hyllar Albin Ekdal sin kollega Kim Källström som en stor förebild. – Kim har man sett upp mycket till, han har hjälpt mig mycket.

ANNONS
|

Det börjar närma sig EM-premiär för det svenska landslaget. Irland står som motståndare 13 juni. En match dit Albin Ekdal går en kamp mot klockan för att hinna ta sig in i startelvan.

– Har man ett stort ärr så drar det och stramar, framförallt när man spelar fotboll. Den känslan är inte jättebekväm. Men den har succesivt försvunnit. Nu tänker jag inte så mycket på det.

Hamrén sa att du inte är en startspelare mot Irland, hur känner du?

– Det var rätt väntat efter de senaste veckorna. Inget som överraskade mig. Vi hade ett bra snack innan, samtidigt sa han att allt kan hända. Det är tio dagar och tränar jag på bra nu så har jag chansen att spela från start. Jag känner inte av ryggen nu så det är bara att tuta och köra.

ANNONS

Senaste matchen för Ekdal var 17 april mot Dortmund. Därefter har han inte spelat en enda minut.

– Klart att det inte är en optimal förberedelse, det vet alla, det vet jag. Just därför är jag glad över att vara med i truppen. Man kommer igång snabbt som elitspelare och med tio dagar kan jag vara i bra slag. Vi får se om det räcker till startplats eller inte.

Vad måste du göra för att komma i form?

– Ryggen känns bättre, den läker för varje dag och natt. Sen med varje träning så blir konditionen bättre. Benen hänger med allt bättre. Det blir bättre för varje dag. Det är bara att träna på för fullt med laget och köra extra på gymmet.

Är du helt redo nu?

– Nej, det skulle jag inte säga. Jag körde för fullt nu men jag är inte hundra. Men jag är på god väg

Hur trivs du i Båstad?

– Skitbra. Framförallt när det var massa ungar på träningen. Det var kul med lite tryck även om vi är i en liten stad. Vi bor skitfint vid vattnet så jag trivs bra.

ANNONS

Under onsdagskvällen var det lerduveskytte som stod på schemat för landslaget.

– Det var kul, men det var lite för varmt. Roligt att göra något annorlunda, det var första gången för mig. Det gick bra … jag ska inte säga för mycket men jag var med i toppen.

En skyttetalang alltså?

– Det fanns några som var snäppet vassare. Berg och Kujovic var vassa men sen var jag där efter.

Hur viktigt är det att hitta på andra saker utanför?

– Väldigt viktigt. Man får akta sig för hotelldöden, att bara vänta på träning och slappa. Man måste göra andra saker och släppa tankarna på fotbollen en stund.

Hur ser du på statusen på er innermittfältare?

– Den är inte så alarmerande. Det var en säkerhetsåtgärd att Kim stod över. Bara för att man står över en match eller träning så är det inte så allvarligt. Lewicki är på god väg och Hiljemark och Pontus kör för fullt. Det ser bra ut.

Efter EM tackar flera tongivande spelare för sig, Andreas Isaksson och Kim Källström har redan bekräftat att de slutar i landslaget. Zlatan omges av rykten om att han ska sluta men dementerade detta under onsdagen. Deras betydelse för landslaget är stor om man ska tro Ekdal.

ANNONS

– Den trion har varit med i evigheter och gjort otroligt många landskamper. De har mest rutin i laget. Vad det kommer innebära att de slutar vet jag inte. Kim har jag ju sett upp till mycket och han har hjälpt en mycket. Han hjälper alla innermittfältare. Han har ju lika många landskamper som vi andra har tillsammans. Det kommer att bli ett tapp men det är så det funkar. Spelare blir äldre och kan inte vara med. Då får vi andra kliva fram.

ANNONS