Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Göteborg FC hade fyra spelare med i det svenska VM-bronslaget. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Efter VM-hyllningarna – Julia Zigiotti Olme tillbaka i vardagen

Fullsatta VM-arenor och hyllningar från hela svenska folket är nu endast ett vackert minne.
GP tog rygg på mittfältsstjärnan Julia Zigiotti Olme när hon återvände till vardagen med Göteborg FC.
– Man har ju varit lite som i en bubbla i Frankrike så det är speciellt att komma hem igen, säger hon.

Solen skiner över ett gult folkhav på Götaplatsen. Omkring 30 000 människor har packat ihop sig framför scenen för att hylla sina bronshjältar som kommit hem från VM i Frankrike. För nytillkomna besökare är det helt omöjligt att komma närmare än i höjd med Stadsbiblioteket.

– Vi står enade. Vi är starkare, sjunger systrarna Lydia och Olivia Schough inför en publik i extas.

Bland de jublande spelarna och ledarna på scenen finns bland annat Göteborg FC:s mittfältare Julia Zigiotti Olme tillsammans med lagkamraterna Elin Rubensson, Jennifer Falk och Julia Roddar. Alla spelare bär den svenska matchtröjan.

Det svenska damlandslaget i fotboll har under dagen blivit eskorterade av JAS-plan innan de landade på Landvetter, och sedan åkt en öppen dubbeldäckarbuss mellan Gamla Ullevi och Götaplatsen. Den senaste månaden har de trollbundit miljontals tv-tittare under deras framfart i VM. Till slut resulterade det i en bronsmedalj efter seger mot England matchen om tredjepris. Festen och mottagandet i Göteborg markerar slutet på äventyret.

Inte samma trygghet i blågult

Några veckor senare vräker regn och hagel ner när Göteborg FC anländer till Vittsjö IP som ligger i utkanten av det idylliska samhället i norra Skåne. Fullsatta läktare i Nice har bytts ut mot en publiksiffra som sånär klättrar över 1 000 åskådare. Domaren Sandra Almkvist blåser i pipan och bollen är i rullning. Damallsvenskan är igång igen.

Trots ösregn och hagel gör Göteborg en bra match. Den slutar med seger 4–2 och markerar en perfekt insats från GFC.

Det är inte bara omgivningen kring matcherna som är annorlunda jämfört med VM. Som relativt färsk landslagsspelare har Julia Zigiotti Olme haft en annan roll där än i klubblaget.

– I landslaget handlade det mycket om att försöka slå sig in och ta en plats. Här är jag ordinarie i startelvan. Det klart att det är press på att man måste prestera för att behålla den platsen, men man känner sig tryggare, säger hon.

En vecka senare är det helt andra väderförhållanden när Kif Örebro gästar Valhalla. I och med värmen läggs en extra vattenpaus till i vardera halvlekarna. För vissa spelare kanske värmen skulle vara ett problem men efter VM i ett stekhett Frankrike är Julia van. Matchen slutar mållöst.

Mot Kif Örebro påminde vädret en del om hettan i Frankrike.. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Ett intensivt spelschema har inletts för ett guldjagande GFC. Men truppen dras med skador och sjukdomar. Till matchen mot regerande mästaren Piteå har tränaren Marcus Lantz endast tre utespelare att tillgå på bänken tillsammans med målvakten Jennifer Falk. Trots det klarar man ändå oavgjort.

Båda matcherna på Valhalla ses av omkring 1 000 åskådare och samtliga hemmamatcher för GFC har gratis inträde hela säsongen. Det är en åttondel av hur många som såg matchen med lägst publiksiffra i VM.

Kontrasterna är stora.

"Varit lite som i en bubbla"

Julia Zigiotti Olme tar emot hemma i lägenheten i Almedal. Det är klubben som ordnat den och hon har flera lagkamrater i samma område.

– Man har ju varit lite som i en bubbla i Frankrike så det är speciellt att komma hem igen, säger hon.

I köksfönstret står ett foto på henne tillsammans med Filippa Angeldahl och Nathalie Björn. På bilden har de nyss vunnit EM för F19-landslag 2015 och de poserar med medaljerna runt halsen. På ett bord i vardagsrummet finns en tavla med texten “Stockholm” skrivet i guld på svart bakgrund.

Julia Zigiotti Olme är född i Upplands-Väsby på julafton 1997. Hennes mamma Roberta är från Italien och pappa Fredrik är svensk. Hon fastnade tidigt för fotboll i och med att hennes äldre bror David spelade.

– Jag brukade ha en boll vid sidan av planen när han spelade eller tränade, minns hon.

Julia Zigiotti Olme bor i en lägenhet i Mölndal i samma område som flera lagkamrater.. Bild: PER WAHLBERG

Det är ganska precis ett år sedan Julia anslöt till Göteborg FC från Hammarby. Klubbytet har inte bara inneburit ett lyft på planen utan även erbjudit en mer proffsig tillvaro.

– Här har vi helt andra möjligheter att styra över oss själva. I Hammarby blev vi ibland tvungna att flytta våra träningar om ett ungdomslag skulle träna. Damfotbollen kom ofta i andra hand, säger hon och fortsätter:

– Det var ju mycket som var nytt med att komma till en ny stad men det var ingen tvekan när jag skrev på. Göteborg ligger inte särskilt långt bort och jag kände ju Filippa Curmark sedan tidigare från ungdomslandslaget. Dessutom är GFC ett topplag i damallsvenskan med mycket bättre förutsättningar än jag haft i mina tidigare klubbar.

Kontraktet Julia har med GFC gör det möjligt för henne att försörja sig helt på fotbollen, till skillnad från några av hennes lagkamrater som jobbar med annat vid sidan av. Under VM har hon spelat sida vid sida med flera spelare som är proffs utomlands där damfotbollen växt lavinartat på många håll. Hon utesluter inte att hon själv provar på ett utlandsäventyr i framtiden.

– Jag har alltid gillat Juventus men ligorna i exempelvis Tyskland och Frankrike är ju bättre så det hade varit kul att få chansen där.

Kärt återseende när Julia träffar lagkamraterna Rebecka Blomqvist och Pauline Hammarlund vid kansliet på Valhalla för första gången sedan VM.. Bild: PER WAHLBERG

Mer kan göras

Några dagar senare stämmer GP på nytt träff med Zigiotti Olme, denna gång är hon tillbaka på Götaplatsen. Det är förvisso fortfarande fint sommarväder, men torget gapar tomt jämfört med hur det såg ut när hon och övriga bronshjältar välkomnades hem några veckor tidigare.

Årets VM har gett damfotbollen större uppmärksamhet än någonsin internationellt och i Sverige har miljontals människor följt mästerskapet, några av dem på plats och flera framför tv-apparaterna. Julia hoppas att det ska ge ringar på vattnet och ser saker som kan göras bättre.

– Man måste ta fram bättre träningsmöjligheter för yngre tjejer så de får chans att utveckla sina fotbollsdrömmar, och förbereda dem för spel på toppnivå. Det är väldigt många bra spelare som slutar alldeles för tidigt eftersom de slutar att utvecklas, säger hon.

Det kan också göras mer för att locka folk till arenorna.

– Vi får ju dra i det ganska mycket själva och lägga upp i sociala medier när det är match och så vidare. Vissa klubbar med populära herrlag har ju lite gratis och ibland kan man kombinera lagens matcher där damerna spelar före herrarna och så vidare. Det skulle kunna vara en väg att gå.

Julia Zigiotti Olme spelade hela bronsmatchen mot England och blev sånär målskytt på ett friläge i slutet.. Bild: SIMON HASTEGÅRD

Med sina 21 år har Julia Zigiotti Olmes seniorkarriär bara börjat. Hon debuterade i a-landslaget så sent som förra året och var lite av en överraskning när hon fick chansen i VM. Långsiktigt är målet förstås fler mästerskap och medaljer. Men här närmast är det på hemmaplan det ska bärgas guld.

– Vi har en spännande höst framför oss och nu handlar det om att fokusera på nästa uppgift, säger Julia.

Vi skiljs åt och Julia går mot fler viktiga matcher i städer som Eskilstuna, Piteå och Limhamn och kanske kan VM-bronset kompletteras med ett SM-guld.

Julia Zigiotti Olme

Ålder: 21 år

Klubbar: Bollstanäs SK (-2014), AIK (2015), Hammarby (2016-2018), Göteborg FC (2018-)

A-landskamper/mål: 10/0

Meriter: VM-brons 2019, F19-EM-guld 2015, Svenska Cupen 2018/19, SM-silver 2018

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.