Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Rebecka Blomqvist gjorde två mål i matchen. Bild: CARL SANDIN
Rebecka Blomqvist gjorde två mål i matchen. Bild: CARL SANDIN

Efter taktiska draget – GFC krossade Piteå

För första gången den här säsongen skickade Göteborg FC in Pauline Hammarlund, Stina Blackstenius och Rebecka Blomqvist i startelvan samtidigt – då gjorde trion fem mål och sänkte tippade toppkonkurrenten Piteå.
– Det fungerade verkligen jättebra, säger Rebecka Blomqvist.

Det råder ingen som helst tvekan om att Göteborg FC har en av damallsvenskans starkaste anfallsuppsättningar där samtliga av Stina Blackstenius, Pauline Hammarlund och Rebecka Blomqvist har landskamper på sina meritlistor.

Under säsongsinledningen har Göteborg FC alltid valt att ha en av dem på bänken från start. Inledningsvis var det nyförvärvet Stina Blackstenius, men de senaste matcherna är det Blackstenius och Hammarlund som bildat GFC:s anfallspar från start och placerats fjolårssäsongens tvåa i den damallsvenska skytteligan på bänken.

Men när GFC ställdes mot Piteå i den tredje och sista matchen av ”ödesveckan” (matcher mot Rosengård, Linköping och just Piteå) valde Mats Gren och Jörgen Ericson att skicka in hela anfallstrion i Blackstenius, Hammarlund och Blomqvist från start.

Det gav utdelning.

– Vi har ju otroligt bra mittfältare också och om alla är friska och krya så är det inte så bara. Vi vill inte gå i från system (3-5-2), men det här var ett ypperligt tillfälle att testa och se, och det fungerade väldigt bra. Det gjorde det, säger GFC-tränaren Mats Gren.

Blomqvist inledde målkalaset

Det tog inte ens sex minuter av den första halvleken innan det sa ”pang” för första gången. Emma Koivisto hittade in med passningen från höger och centralt kom Rebecka Blomqvist och skickade upp ett direktskott i första krysset.

– Jag kunde droppa ur lite när forwards sprang in i straffområdet och Emma såg det. Egentligen tänkte jag inte så mycket utan jag drog till och den, ja, den hamnade ju rätt bra där, säger Rebecka Blomqvist.

Piteå repade sig något efter den tunga starten, men det var ändå Göteborg FC som var det bättre laget och skapade de flesta målchanserna – och visst skulle det innan smälla igen innan den första halvleken var över.

Den här gången var det Pauline Hammarlund som kom på högerkanten och hittade över med en strålande passning till fristående Stina Blackstenius som bara behövde rulla in bollen i öppet mål.

2–0 var ett faktum.

Stina Blackstenius hittade nätet från nära håll mot Piteå. Bild: MATHIAS BERGELD
Stina Blackstenius hittade nätet från nära håll mot Piteå. Bild: MATHIAS BERGELD

Var det något som Piteå IF, som trots lite blandade resultat den här säsongen är en av toppkandidaterna, skulle kunna resa sig i från?

Nej, Göteborg FC var för bra den här lördagseftermiddagen.

– Vi gick efter matchplanen som vi pratat i genom och det fungerade väldigt bra. Det känns fantastiskt bra. Piteå är ingen lätt motståndare, säger Mats Gren.

I den 59:e hittade Pauline Hammarlund högst på en hörna och nickade in 3–0 till Göteborg.

Mindre än tio minuter senare slog hon till igen. Hammarlund kom fri och revs visserligen omkull, men på något vis lyckades anfallaren ändå få bollen förbi Piteåmålvakten och rullade in 4–0 för att även notera hennes sjunde damallsvenska mål den här säsongen. Ingen har gjort fler.

Men ensam tvåmålsskytt i matchen skulle hon inte bli. Dryga kvarten från slutet visade Rebecka Blomqvist nytt prov på sina kvalitéer när det kommer till att avsluta. Skottet satt precis innanför stolpen och 5–0 var ett faktum.

– Det är alltid svårt i sådana lägen när man ska hålla ned den och inte får ta i för mycket även om man bara vill dra till den. Men jag försökte vara lugn i avslutet och den satt ju bra där vid stolpen, säger Blomqvist.

Även om du tog en roll lite lägre än vanligt, hur var det att spela alla tre från anfallstrion samtidigt?

– Det fungerade verkligen jättebra. Jag trivs i den rollen också och vi hittade varandra jättebra. Sedan är det såklart skönt att vi får göra målen. Jag får ju gå i djupled om läget finns och får jag bara spela så är jag glad att spela där också.

Ja, det gick ju att göra mål från den utgångspositionen också.

– Haha, ja och det är ju skönt att känna det, säger Rebecka Blomqvist.

Piteå reducerade på tilläggstid, men efter 5–1-segern är Göteborg FC återigen serieledare i damallsvenskan efter att ha gått i från matcherna mot Rosengård, Linköping och Piteå med två segrar och ett kryss.

– Vi kom lite fel första tjugo mot Rosengård, men sedan är vi närmare 5–0 mot Linköping än de är att göra 2–1 och nu får vi den här matchen också, så det känns jättebra, säger GFC-tränaren Mats Gren.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.