Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

IFK Göteborgs tränare Poya Asbaghi med August Erlingmark. Bild: DANIEL STILLER
IFK Göteborgs tränare Poya Asbaghi med August Erlingmark. Bild: DANIEL STILLER

Efter svaga cuptrenden – kan IFK Göteborg lyfta 2020?

IFK Göteborg ska alltid vara ett lag som känner att Svenska Cupen är en titelchans, enligt tränaren Poya Asbaghi.
Fakta är dock att klubben inte har nått längre än kvartsfinal under de senaste fyra åren.
Kan det ändras 2020? Mycket kommer avgöras redan under lördagen.

Lasse Vibe kvitterade till 1–1. Sören Rieks avgjorde med 2–1.

IFK Göteborg besegrade Örebro SK och korades till Svenska Cup-mästare 2014/2015. Det jublades på Gamla Ullevi.

Snart fem år har passerat sedan dess.

IFK Göteborg har inte lyckats upprepa cupframgången. De har faktiskt inte ens varit nära.

Två gånger har de fallit på kvartsfinalsnöret. Två gånger har de åkt ut redan i gruppspelet.

Allra senaste i fjol. Laget slutade grupptrea då. Det avbrutna derbyt mot Gais och den sedermera tilldömda 3–0-förlusten spelade såklart en stor roll där.

Fakta: IFK Göteborgs cupfacit

2018/2019: Gruppspel (laget slutade trea bakom Gais och Örebro SK)

2017/2018: Kvartsfinal (laget förlorade mot Malmö FF, 0–1)

2016/2017: Kvartsfinal (laget förlorade mot IFK Norrköping, 1–2)

2015/2016: Gruppspel (laget slutade tvåa bakom Halmstads BK)

2014/2015: Mästare (laget besegrade Örebro SK, 2–1)

Under lördagen inleder IFK Göteborg en ny cupresa.

Målet är satt. Fokuset likaså.

– Prestationsmässigt har vi gjort det rätt bra under de två åren som jag varit här. Nu vill vi göra det ännu bättre och gå ännu längre, såklart, säger tränaren Poya Asbaghi.

Hur viktig är cupen för er?

– Cupen är alltid viktig för IFK Göteborg. Historiskt har vi varit ett lag som tagit hem många titlar. Så, IFK Göteborg kommer alltid, oavsett utgångsläge, känna att cupen är en titelchans. Och ska man vara ärlig är det vår realistiska chans till en titel och till ett Europaspel, det är klart att vi tar det på allvar.

Superettan-klubben Västerås SK, lett av den tidigare Örgryte-tränaren Thomas Askebrand, är laget som står på andra sidan under lördagen.

Poya Asbaghi varnar för motståndet.

– När man fick lottningen och såg att det blev Sirius, Västerås och Sollentuna skulle den logiska tanken att tänka vara att Sirius ska vara de som mest utmanar oss om slutspelsplatsen, men jag är inte helt övertygad om det. Västerås kan vara en minst lika stor utmanare. Efter att Victor Nilsson Lindelöf gick från Benfica till Manchester United har de haft väldigt många miljoner att spendera – och de har spenderat dem. Det är ett lag som borde toppa superettan efter 2020 i princip.

Asbaghi fortsätter:

– Det blir en väldigt tuff motståndare. Vi måste gå in och vinna matchen. Jag vill inte att det ska bli så att vi blickar tillbaka efter tre omgångar och känner att nyckelmatchen var redan i första omgången, att vi inte tog den på allvar. Det kan bli så att nyckelmatchen blir i den sista omgången, men det kan mycket väl bli så att den är redan nu. Så vi måste vinna.

August Erlingmark tar vid och fyller i:

– Cupen är en titel och vi vill vinna titlar så det är väldigt högt prioriterat. Det går inte jämföra med träningsmatcher. Det är något vi alla väldigt gärna hade velat vinna.

Finns det någon revanschlusta med tanke på hur cupen slutade förra året?

– Det är mer att man har sett andra lag gå och vinna cupen. Man vill ju vara där själv! Jag var på matchen 2015 och vet personligen hur mycket det betyder. Trycket på arenan var helt enormt då och det är ett av de bästa minnena jag har från när jag satt på läktaren.

Fakta: IFK Göteborg

Läget i laget: André Calisir saknades på fredagens träning (känning i underkroppen), men tränaren Poya Asbaghi hoppas att mittbacken ska kunna komma till spel mot Västerås. Inte heller Tom Amos (sjuk) tränade, men finns också med i matchtruppen. Hosam Aiesh, som missade lagets träningsläger i Portugal av personliga skäl, är inte redo för 90 minuter än. Rasmus Wikström, Emil Holm och Patrik Karlsson Lagemyr är borta sedan tidigare.

Trolig startelva: Giannis Anestis – Nzuzi Toko, Kristopher Da Graca, André Calisir, Victor Wernersson – August Erlingmark, Alhassan Yusuf – Sargon Abraham, Tobias Sana, Giorgi Kharaishvili – Robin Söder.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.