Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Efter storsegern: "Jag kan tänka mig att flytta till Svalbard"

Peter Gerhardsson avslutade – med Häckens största allsvenska seger någonsin. – Framför allt är jag glad att vi inte slog av på takten trots att vi leder med 4-0 i halvtid, säger han.

Åtta säsonger, 240 allsvenska matcher. Inget slog avslutningen, i alla fall inte resultatmässigt. 7-0 mot Falkenberg är Häckens största seger i allsvenskan under 15 säsonger.

– Kanske är det en förbundskapten som blir glad av att vi suddar ut hans rekord, säger Peter Gerhardsson och syftar på 6-0 mot IFK Norrköping från 2012.

Då firade Häckenspelarna med att slå i väggen till Norrköpings omklädningsrum, vilket fick dåvarande Norrköpingstränaren Janne Andersson att gå i taket.

Efteråt försökte Peter Gerhardsson sätta ord på sina känslor.

– Man lever mycket i nuet. Jag är väldigt glad för den här segern. Det finns inga givna matcher. Mest tårögt blev det när Martin (Ericsson) gick av. Det poppade upp på mig så där bara.

Var hans karriär fortsätter är inte klart, inte mer än att han tänker fortsätta som tränare.

– Jag har några alternativ som jag funderar på. Och några som funderar på mig. Om det blir klart om en vecka eller två spelar ingen roll. Jag har sagt att jag trivs oerhört bra i Göteborg, men kan tänka mig att flytta, till och med till Svalbard om det skulle vara så.

Under Peter Gerhardssons tid i Häcken har klubben noterat sin bästa serieplacering någonsin (tvåa 2012) och vunnit sin första titel (Svenska cupen 2016).

– Det har varit en enorm resa de här åtta åren. Kortsiktigt är man besviken på det här året. Om några timmar har man glömt årets placering.

Vad lyfter du fram från den här tiden?

– Många saker. Spelarna och tränargänget har blivit som en familj. Ibland har det varit glada saker, ibland sorgliga. Vi i tränarteamet har drivit på varandra. Det har inte varit en massa ja-sägare. Jag har känt en trygghet för de beslut jag har fattat.

Peter Gerhardsson lyfte fram Martin Ericsson, Jonas Bjurström, René Makondele, Moestafa El Kabir och Mathias Ranégie när han bads sammanfatta.

– Det är enormt många som har varit viktiga. Med El Kabir och Ranégie fick jag jobba väldigt mycket. Allt det jobbet har varit värt. Det handlar om att hitta rätt knapp och trycka på.  

När bara minuter återstod av matchen vände sig Peter om till sina ledarkollegor på bänken.

– Jag frågade hur många av de som hade spelat John Owoeri som skyttekung efter jojo-testet i januari. Vi har haft tydliga och enkla riktlinjer för centrala forwards. De är utvilade och fräscha när bollen kommer.

En förklaring till att Häckenspelare har vunnit skytteligan tre gånger de senaste sex åren.