Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Per-Arne Lundqvist. Bild: DANIEL STILLER

Efter spelarflykten – nu lämnar även tränaren: "Borde läggas ner helt och hållet"

Per-Arne Lundqvist sa upp sig från jobbet i Vänersborg för att flytta och ta över ett Kungsbacka DFF som saknade både spelare och styrelse. Efter två månader i föreningen avslutar Sveriges ensammaste tränare sitt uppdrag.
– Jag ångrar ingenting. Vi gjorde allt vi kunde, säger Per-Arne Lundqvist.

Sent på onsdagskvällen kom beslutet från Kungsbacka DFF:s styrelse att föreningen drar sig ur Elitettan. En av de främsta anledningarna är att laget inte kunnat få ihop med tillräckliga spelare. I dag kan GP berätta att tränaren Per-Arne Lundqvist lämnar föreningen.

– Uppdraget avslutades i går. Jag kom hit för att vara huvudtränare men det finns inget jobb för mig. Förre ordföranden (Johan Johqvist) varnade mig om risken med att kliva in i denna sits, men jag trodde inte innerst inne att det skulle sluta så här, säger Per-Arne Lundqvist.

Vid årsskiftet lämnade Lundqvist och sambon lägenheten och arbetet i Vänersborg för att flytta till en andrahandslägenhet i Göteborg och ta över ett krisande Kungsbacka.

I ett möte på onsdagen med interimsstyrelsen, där beslutet att dra sig ur Elitettan presenterades, fick Lundqvist en förfrågan om att lämna sin position som huvudtränare.

– Jag blev inkallad i går på ett möte där styrelsen berättade hur situationen såg ut.

Två av fem spelare drog sig ur

I början av februari berättade Per-Arne Lundqvist i en intervju med GP att laget hade flera nya spelare på ingång. Två veckor senare anordnade föreningen en öppen träning för provspelare, men endast fyra spelare dök upp. Endast en spelare hörde av sig och visade intresse för den öppna träningen.

– Jag misstänkte att det skulle bli så. För mig var det ingen överraskning då alla spelare är klara i februari. Men det var ett beslut som togs från andra i föreningen.

Fyra dagar efter den misslyckade träningen kallades Lundqvist in till ett möte där han fick höra att Kungsbacka drar sig ur Elitettan. Två av de nya spelarna hade dragit sig ur sina avtal. Det blev droppen för restaureringsprojektet Kungsbacka.

– I dag vill inga spelare komma till Kungsbacka. De spelare som drog sig ur gjorde det av osäkerhet.

– Det hade varit annorlunda om det varit november eller december.

"Tror att de kommer lägga ner"

Det enda laget som föreningen förfogar över i nuläget är F17-laget. Lag som har dragit sig ur serier tidigare har haft ett sparkapital i ungdomsverksamheten när de tvingats bygga en ny trupp. För Kungsbacka finns inte det alternativet.

– Spelarna där har också börjat flytta och söka sig vidare. De är cirka åtta spelare kvar och samtliga är iväg denna veckan på provspel i olika Göteborgslag. Det laget kommer också splittras.

Föreningens öde avgörs på årsmötet den 15 mars. Då är det mindre än en månad tills fotbollsserier drar i gång. Den stora frågan kommer inte vara vilken serie Kungsbacka kommer spela i, utan om de ens kommer finnas kvar.

– Jag kan inte se något annat än att man borde lägga ner utifrån målbilden av att föreningen vill vara ett elitlag. Annars måste målbilden ändras men jag tror mer på att man lägger ner helt och hållet.

Trots en dyster stämning i föreningen och en eventuell domedag som väntar, så visar Lundqvist en optimism gällande sin korta tid i föreningen.

– Jag ångrar ingenting, vi gjorde allt vi kunde. Jag kan se mig själv i spegeln och säga att jag gjort allt och lite till. De sista två-tre veckorna har jag och den nya styrelsen jobbat oerhört intensivt.

– Vi hade något bra på gång men man måste vara förnuftig. Med respekt för de andra lagen i serien var det bättre att dra i handbromsen. Det har varit jäkligt roligt och det är jäkligt synd att det slutar så här.

LÄS MER: Utan spelare eller styrelse – han är Sveriges ensammaste tränare

LÄS MER: Kungsbacka DFF drar sig ur elitettan

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.