Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: MICHAEL ERICHSEN

Efter rekordförsäljningen – Blåvitts straff står fast

Riksidrottsnämnden har beslutat att IFK Göteborgs straff efter rekordförsäljningen av Benjamin Nygren står fast – varken klubben eller den straffade agenten Denis Celebic får prövningstillstånd, skriver GT.
– Jag tycker att det är ett fegt beslut, säger klubbdirektör Max Markusson till GP.

IFK Göteborg straffades av Svenska Fotbollförbundets disciplinnämnd efter rekordförsäljningen av Benjamin Nygren. Detta då man ansett att Blåvitt betalade ut ersättning till agenten Denis Celebic vid övergången, vilket man inte får när spelaren i fråga är under 18 år.

Dessutom ansåg disciplinnämnden att man hade skickat in förmedlaravtalet med nyss nämnda agenten för sent.

Det hela renderade i en böter på 350 000 kronor.

IFK Göteborg valde dock att överklaga domen. Klubbdirektör Max Markusson motiverade beslutet för GP.

– Därför att vi inte tycker att deras argument håller. Vi kan hålla med om att vi har gjort en administrativ miss och skickat in avtalet för sent, det är vi beredda att ta ansvar för.

LÄS MER: Blåvitt överklagar Nygren-straffet

Straffet fastslås

Men Riksidrottsnämnden valde att gå på disciplinnämndens spår och under tisdagen meddelade man att straffet står fast. Dels för IFK Göteborg, dels för agenten som stängs av ett år, det skriver GT.

Ett beslut som inte går att överklaga.

– Jag tycker att det är ett fegt beslut från RIN (Riksidrottsnämnden). Enda anledningen som jag kan se är att de inte vill uppdra åt förbundet att se över tydligheten i regelverket då det uppenbarligen är en prestigefråga. En oenig nämnd, där ordföranden var skiljaktig, tyder på att vi har haft en stor poäng i vårt yrkande, säger IFK Göteborg klubbdirektör Max Markusson till GP.

Agenten om beslutet:

– Det är uppenbart att de har velat statuera ett exempel med mig. Jag respekterar lagar och regler om man gör fel, men SvFF kan inte sitta och tolka samma regler som de skrivit hur de än vill när det passar. Det är fel och förbundet har en lång väg att gå för att komma ikapp de ledande förbunden i Europa, säger Celebic till tidningen.

Förbundets jurist, Tobias Tibell, säger till GT att han är nöjd med utfallet. Gällande huruvida det handlar om att statuera ett exempel, som Celebic påstår, svarar han följande:

– Det får stå för honom, säger Tobias Tibell.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.