Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Efter otäcka scenerna – läget stabilt för Christian Eriksen

Christian Eriksens tillstånd är stabilt, det meddelade det danska förbundet på en pressträff på söndagen.
Man säger också att matchen inte borde ha återupptagits på lördagskvällen.
– Jag tycker att det var fel att ge de två valen, säger förbundskapten Kasper Hjulmand.

På söndagsmorgonen meddelade det danska fotbollförbundet genom en tweet att man från förbundets sida haft kontakt med Christian Eriksen, 29, under morgonen.

”Läget är stabilt, och han kommer att fortsätta vara inlagd för ytterligare undersökningar.”

LÄS MER: Simon Kjaer hyllas av omvärlden – för sin hjälteinsats

På söndagseftermiddagen höll förbundet en pressträff med landslagsläkaren Morten Boesen, förbundets ordförande Peter Möller och förbundskapten Kasper Hjulmand.

– Jag har pratat med Christian ett par gånger idag och han är fortsatt stabil och mår under omständigheterna okej. Han har också haft kontakt med spelarna. Han kommer stanna på sjukhuset för observation och vidare undersökningar, säger den danska landslagsläkaren Morten Boesen på pressträffen.

Läkaren säger att de undersökningarna som gjorts hittills visar goda resultat. Han säger vidare att Eriksen fick hjärtstillestånd på planen men att man inte vet vad som låg bakom det.

– Vi vet inte vad som hände. Det är en av anledningarna till att han fortfarande är kvar på sjukhuset.

LÄS MER: Kritiken mot beslutet att återuppta matchen

Fel att återuppta matchen

Man berättar att det danska laget under lördagen fick krisstöd i form av psykologer som kom till det danska spelarhotellet. Ledare och spelare kommer fortsatt få hjälp att hantera situationen från lördagens match.

Den danska förbundskaptenen Kasper Hjulmand har besökt Eriksen på Rigshospitalet i Köpenhamn på söndagen.

– Det var en stor lättnad att se Christian le i dag. Att se Christian i dag gjorde att jag kan sitta här. Känslan av stolthet över de som reagerade snabbt igår och räddade Christian, säger han.

Han säger också att Christian Eriksens första fråga till förbundskaptenen var hur det går för laget och att Eriksen uttryckt att han vill att laget spelar vidare. Lagets träning på söndagen ställdes in men man meddelar att man på måndagen ska försöka återgå till ”en normal miljö”.

– Vi måste försöka samla oss och spela för Christian.

På presskonferensen fick förbundet också frågor om huruvida det var rätt att spela klart matchen på lördagskvällen, ett beslut som fått hård kritik. Man fick valet att spela klart matchen på lördagskvällen eller återuppta den på söndagsförmiddagen och beslutet att spela direkt togs av de danska spelarna och ledarna.

– Det är en mycket svår situation för Uefa. Men jag tycker att det var fel att ge de två valen, säger Kasper Hjulmand och säger att han i efterhand har en känsla av att det var fel att spela klart matchen.

– Vi måste titta på vad som är viktigast, och jag håller med Hjulmand, vi borde inte ha spelat den matchen, säger Peter Möller.

Möller är dock tydlig med att man inte blev tvingade att spela klart matchen.

– Det är viktigt att säga att vi inte blev pressade att spela vidare. Vi vet vad matchen betydde för fansen, för spelarna. Det var ett väldigt svårt beslut att fatta. Men om det var rätt? Den frågan får vi analysera längre fram, när det hela har lugnat ner sig. Vårt ansvar som förbund, DBU, är att lyfta spelarna, att hjälpa dem så att de kan vara redo att spela mot Belgien på torsdag, säger han.

LÄS MER: Stödet till Christian Eriksen efter kollapsen

Tackar den mänskliga muren

Förbundet tackar på pressträffen också de personer som hjälpte till på arenan, den medicinska personalen och även spelaren som bildade en mänsklig ring runt Christian Eriksen så att den medicinska personalen kunde arbeta ostört.

Man tackar också för alla hälsningar som strömmat in till Eriksen. De har tagit del av det stöd som kommit in via sociala medier och säger att de skickar det vidare till Christian och hans familj.

Ställningen var 0–0 när matchen avbröts och Finland vann sedan matchen med 1–0.

Danmark har sin nästa match i EM mot Belgien, som besegrade Ryssland med 3–0 senare på lördagskvällen, i Köpenhamn på torsdag.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.