Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kaspar Sjöberg. Bild: CARL SANDIN
Kaspar Sjöberg. Bild: CARL SANDIN

Efter omdiskuterade straffen – nu vill domaren ha VAR

Djurgårdens Kalle Holmberg föll i straffområdet med Jesper Tolinsson passerande. Rörde han sin motståndare eller inte?
Utfallet blev straff för gästerna. Något som har diskuterats.
Nu vill huvuddomaren Kaspar Sjöberg ha VAR i allsvenskan.
– Det hade varit jätteskönt. Jag är positiv till VAR, säger Sjöberg.

Det var i den första halvleken som situationen inträffade. Kalle Holmberg kom springandes in i offensivt straffområde när Jesper Tolinsson kom i fart bakom sin motståndare.

Holmberg föll omkull och domaren Kaspar Sjöberg pekade på straffpunkten, vilket ledde till Djurgårdens 1–0-mål.

I efterhand har straffsituationen diskuterats. Fanns det verkligen någon kontakt mellan Kalle Holmberg och Jesper Tolinsson, eller inte?

– Jag tycker att det är en touch. Jag såg bilderna som hastigast i Dplays studio och det var svårt att se på de bilderna. Jag måste hem och kolla på bilderna igen. Jag tyckte det var straff där och då, men det är inte säkert att det ser likadant ut på bilderna, säger Kaspar Sjöberg.

Var det du som tog beslutet?

– Det är jag själv som tog beslutet instinktivt. Sedan pratar man om det (med assisterande domarna) och skulle det vara helt tokigt så har man ju fortfarande chansen att ändra på det, säger Sjöberg.

Situationen mellan Holmberg och Tolinsson var trots allt långt i från det enda stora beslutet Kaspar Sjöberg fick ta i matchen. Det blev totalt tre straffar och även en utvisning på Jesper Tolinsson (vid ett annat tillfälle än straffen).

”Ingenting man strävar efter”

– Det var längesen jag dömde tre straffar i en match. Jag är ju lite av en statistiker så jag får åka hem och kolla upp det. Det är ingenting som man som domare strävar efter. Det är beslut som kommer från ryggmärgen där och då.

Efter matchen säger Kaspar Sjöberg att han önskar att han haft tillgång till VAR.

– Det hade varit jätteskönt. Med det sagt är det inte säkert att några beslut hade ändrats. Jag säger inte att mina beslut idag var rätt eller fel, men jag är positiv till VAR totalt sett. Det hade varit skönt att ha VAR, så om man gör ett klart och tydligt fel så har man chans att det ska bli rätt igen för fotbollens skull, säger Kaspar Sjöberg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.