Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: MATHIAS BERGELD
Bild: MATHIAS BERGELD

Efter nya corona-beskedet – allsvenska premiären kan skjutas upp

Evenemang med över 500 personer stoppas. Risken finns att den allsvenska fotbollspremiären i början av april därmed drabbas.
– Vi vet inte tidsperioden för hur länge förbudet gäller, men om det berör premiärerna så kommer vi göra allt för att planera för en senare ligastart, säger Svensk elitfotbolls ordförande Mats Enquist.

Coronavirusets ökade spridning i Sverige gör att Folkhälsomyndigheten under onsdagseftermiddagen rekommenderade att alla evenemang med mer än 500 deltagare förbjuds på obestämd tid.

Ett förslag som regeringen ställer sig bakom.

Det är ännu inte klart hur länge förbudet kommer gälla – men klart är att flera stora idrottsevenemang i Sverige lär drabbas.

När det gäller Svenska cupen, som har matcher till helgen, är det klart att det blir spel utan publik, vilket GP har skrivit om.

I månadsskiftet stundar sedan också premiär i allsvenskan, superettan och damallsvenskan.

En höjdpunkt för alla fotbollssupportrar, som nu hänger i luften.

Mats Enquist, ordförande i Svensk elitfotboll, ger för GP sin syn på saken.

– Vilken tid gäller det? Är det en månad, en vecka, ett halvår. Vad gäller? Det måste vi först få klarhet i. Vilket tidsembargo pratar vi om, det avgör mycket. Sedan är det förbundet som bestämmer hur vi ytterst ska agera, inte Sef, vi för fram våra klubbars synpunkter. Men vi har en väldigt bra diskussion med förbundet. I takt med att beskeden kommer från myndigheterna kommer vi naturligtvis att följa dem.

Vill inte spela inför tomma läktare

I Champions League och italienska Serie A så har flera matcher spelats inför tomma läktare. Det är ett scenario Mats Enquist och elitfotbollsklubbarna i Sverige i möjligaste mån vill undvika.

– Jag kan säga såhär. Vi är rörande överens om att det, av massor av skäl, är en otroligt jobbig situation om vi måste spela matcher utan publik. Det innebär att om det landar i att vi inte kan ha våra matcher vid den tidpunkten, då kommer vi göra allt för att planera för en senare ligastart.

IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson fyller i:

– Det finns så oerhört många parametrar som gör att allsvenskan borde spelas med publik. Där är vi nog eniga, alla klubbar i allsvenskan och superettan tror jag.

Hur hårt slag skulle det vara för er att behöva spela hemmamatcher i allsvenskan utan publik?

– Det går inte att spekulera i det. Vi ska spela med publik. Så.

Hur är dialogen med andra klubbar, Sef och SvFF kring allt det här?

– Den är bra. Och det är klart att den intensifieras en dag som den här.

Mats Enquist igen:

– Sedan om det ändå inte går så finns det flera följdscenarion. Men i första hand kommer vi att försöka flytta fram seriestarten om vi inte kan spela. Men jag törs nästan inte ens tänka på scenariot att vi inte kan spela ligan inför publik. Det skulle nog ta väldigt hårt på hela elitverksamheten och hela vår elitfotboll. Det här är i storleksordningen en halv miljard som försvinner, det har ingen klubb råd med, det kan jag lova.

Oklart hur länge man kan skjuta upp

– Så första önskemålet är att flytta fram premiärerna, går inte det så får vi börja titta på jobbigare lösningar.

Hur långt kan man skjuta seriestarten med tanke på att det finns ett EM-slutspel i juni?

– Det vill jag inte spekulera i. Det är bättre att ta den frågan med förbundet. Men just nu har alla ett svårt scenario att försöka förbereda sig inför. Jag avundas inte Folkmyndigheten som ska få stopp på ett virusutbrott. Vi kämpar med vårt, att sätta ett nytt spelschema är inte enkelt med tanke på att vi inte vet om det ens finns ett EM.

Det är Svenska Fotbollförbundet som sätter upp spelordningen för de inhemska serierna.

Håkan Sjöstrand bekräftar att det nu tittas på en förändring av spelschemat, där en premiär eventuellt kan flyttas.

– Finns det någon möjlighet att flytta matcher i ett redan späckat spelschema? Vad får det för konsekvenser? Eller är det så att vi kommer behöva genomföra matcher utan publik också. Det får vi se. Det är ett arbete som pågår. Och vi ska försöka hitta bästa möjliga lösning, säger Sjöstrand som inte heller vill uttala sig om exakt hur långt man kan skjuta upp premiären.

– Jag har svårt att ha en uppfattning om det här och nu. Det behöver göras ett ordentligt arbete kring hur det här påverkar och vilka konsekvenser det får, det sitter ett antal personer och jobbar med det här.

Landslaget spelar utan publik

När det gäller superettan säger Mats Enquist att möjligheten att flytta fram seriepremiären ser ljusare ut än för allsvenskan. Det här då landets näst högsta serie inte berörs av det inplanerade EM-uppehållet. Samma sak gäller för damallsvenskan. Men där finns å andra sidan ett kommande OS-uppehåll att ta hänsyn till.

Klart är också att Sveriges landskamp mot Ryssland på Friends arena den 28 mars kommer att spelas utan publik. Och flera andra landskamper som ska spelas under våren för de olika blågula landslagen ses nu också över.

– Vi för en dialog med förbunden som vi har landskamper inplanerade med, och det är oavsett om det är våra seniorlandslag eller våra yngre landslag. Vi har exempelvis ett U21-kval som är planerat ska spelas den 31 mars i Italien ... Vi kommer behöva hitta olika lösningar för olika matcher, säger Håkan Sjöstrand.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.