Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Svensk elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist och supportrar på AIK:s läktare.  Bild: Bildbyrån.
Svensk elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist och supportrar på AIK:s läktare. Bild: Bildbyrån.

Efter kritiken – nu backar Sef

De nya visitationsdirektiven som presenterades i samband med seriestarten i allsvenskan och superettan har fått stor kritik. Nu meddelar Svensk elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist att Sef, Riksidrottsförbundet och Svenska fotbollförbundet backar i frågan.

Användning av pyrotekniska föremål på fotbollsarenor, trots förbud, har varit ett problem under lång tid i svensk elitfotboll.

I hopp om att få bukt med problematiken hade Riksidrottsförbundet inför årets seriestart av allsvenskan och superettan tagit fram nya direktiv för vad som gäller i samband med visitation vid entréerna på arenorna.

Riktlinjer som bland annat fokuserade på mer intim visitation.

– Syftet med visitationen är att arrangören ska kunna erbjuda trygga och säkra evenemang. Det är ett förebyggande verktyg mot att otillåtna saker tas in. Det handlar om att förebygga, sa Riksidrottsförbundets säkerhetschef Lena Sahlin till GP i början av april.

Det dröjde dock inte länge innan riktlinjerna möttes av skarp kritik från supporterhåll.

– Det här är inte en rimlig väg att gå. Vad ska man säga till sina barn att det här är till för? Jag tror, och har sett det, att folk inte kommer att vilja ta med sina barn till ståplats längre. De är rädda för att det finns en risk att de kan bli tagna på brösten eller i skrevet. Det känns inte helt hundra, sa MFF Supports ordförande Thelma Ernst till Fotbollskanalen inför Malmö FF:s premiär mot BK Häcken i början av april.

LÄS MER: Skärpt visitation för supportrar väcker kritik

Och kritiken har inte mattats av. Tvärtom.

Nyligen meddelade Stockholmsklubbarna Hammarby, AIK och Djurgården att de inte har för avsikt att använda de nya riktlinjerna.

"Har aldrig varit aktuellt"

– RF har tagit fram en publikvärdsutbildning som gått ut till klubbarna. Det är fritt att använda den. Det har sedan övertolkats. Från vår sida har det aldrig någonsin varit aktuellt att visitera på det sättet, säger Hammarbys evenemangsansvarige Göran Rickmer till FotbollDirekt.

Och nu står det klart att Svensk elitfotboll, RF och svenska fotbollförbundet gemensamt väljer att backa och inte använda de nya visitationsreglerna. Dessutom ska den video där RF förmedlade de nya visitationsreglerna förändras.

"Angående visitationsfrågan. Vi har enats med SvFF och RF att vi nu arbetar med de gamla beprövade visitationsreglerna, samt tar en samlad översyn om hur den video RF framställt skall ändras/anpassas så att alla parter är OK med det. Vi har även bjudit in @SFSU__ i detta. Skönt!", skriver Sef:s generalsekreterare Mats Enquist på sitt Twitter-konto.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.