Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Gaisgården. Bild: Bengt Christian
Gaisgården. Bild: Bengt Christian

Efter kritiken – Gais Open ställs in

Fotbollscupen Gais Open kommer inte genomföras.
Beslutet fattades under natten och beskedet lämnades under torsdagsförmiddagen.
– Jag är stolt över det jobb som har gjorts, säger vice ordförande Roland Blomstrand.

I morgon (fredag) skulle ungdomscupen Gais Open ha dragit i gång i Göteborg.

Så blir det inte.

Under torsdagsmorgonen har Gais meddelat de klubbar som skulle ha deltagit att cupen inte blir av – något Gais bekräftar för GP.

– Vi har ställt in cuperna helt och hållet, och det har vi gjort successivt. I förrgår natt tog vi beslut att inte kunna välkomna de skånska lagen, i enlighet med regions Skånes restriktioner. Och efter en samlad bedömning av utvecklingen tog vi ett nytt beslut i natt och informerade resterande även lag i morse, säger vice ordförande Roland Blomstrand.

Han säger att Gais gjort sitt yttersta för att anpassa turneringen för att göra den så smittsäker som möjligt, bland annat genom att placera ut cupen till åtta olika spelplatser i staden. In i det sista var också planen att genomföra cupen, trots att smittskyddsläkare och Folkhälsomyndigheten avrått.

– Jag lovar att det inte haft något med girighet att höra. Vi har försökt hantera det på ett klokt sätt, och det har ju genomförts större cuper i vår region i närtid. Men jag lärde mig redan som pojklagsspelare att man inte skyller på andra, utan jag är stolt över det jobb som har gjorts.

Turerna kring Gais Open

Läs mer: Trots ökad smittspridning - Gais arrangerar stor ungdomscup

Krönika: ”Det är bara genuint dåligt omdöme”

Läs mer: Gais-basen Jonas Andersson kritiseras efter cup-planerna

Läs mer: Gais saknar tillstånd från polisen för att arrangera cup

Läs mer: Hade åkt tåg i över tolv timmar – då ställdes Gais Open in

Vill betala tillbaka anmälningsavgifter

Att den inställda cupen blir en ekonomisk fråga står dock klart – inte minst huruvida klubben kommer att kunna betala tillbaka alla anmälningsavgifter.

– Vi kommer givetvis att diskutera med våra leverantörer hur vi ska se till att vi successivt kan börja betala tillbaka till lagen. Jag hoppas att de är tillmötesgående i den delen, för det handlar ju om myndighetsbeslut i Skåne, och om en samlad bild. Men den förväntade vinsten på det vi planerade var inte gigantisk stor. Det är en normal del av vår verksamhet. Men vår ambition är naturligtvis att hitta en bra lösning så fort som möjligt.

Hur känns det att behöva fatta det här beslutet dagen innan turneringen skulle börjat?

– Jag tycker att det känns bra, med den samlade bilden som vuxit fram. Vi har ju stängt ner det i en trestegsraket. Så efter att jag sov någon timma i morse har vi informerat om detta, säger Roland Blomstrand.

Ordförande: ”Förvånade över uppmärksamheten”

Gais ordförande Jonas Andersson har fått kritik för att Gais gått emot myndigheternas rekommendationer, inte minst med tanke på att han själv är Västra Götalands-regionens högst uppsatte sjukvårdspolitiker.

– Jag har fått ett antal mejl till mig, och det har Gais också. Många har synpunkter, och alla hör inte av sig, så det är svårt att mäta och värdera. Men jag har varit med om större stormar, och jag tror att den här cupen hade kunnat genomföras på ett säkert sätt. Men finns det en risk att det på något sätt skulle kunna bidra till smittspridning så får vi ta vårt ansvar, säger Jonas Andersson.

Med facit i hand – kunde ni gjort det på ett annat sätt?

– Jag ser inte riktigt det. Så sent som för tio dagar sedan såg vi ingen ökad smittspridning och för en vecka sedan skickade ju regeringen signaler när de öppnade för publik på kultur- och idrottsevenemang. Då var ju inte vår omedelbara tanke att vi skulle ställa in vår ungdomsturnering. Så på så sätt är vi lite förvånade över den uppmärksamhet som det här lett till.

Har Gais råd att betala tillbaka anmälningsavgifterna?

– Vi behöver sätta oss ned och titta på hur vi har kommunicerat med lagen som anmält sig och vilka regler som gäller. Just nu är fokus på att stänga ner cupen och så får vi ta de här frågorna i nästa steg. De flesta intäkterna är ju redan inne, så det blir förhandlingar och diskussioner med leverantörer och andra, säger Jonas Andersson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.