Efter knallskottet – döms till fängelse

Två månders fängelse. Det blir påföljden för den 29-årige risksupporter som åtalats för att kastat knallskottet mot Tobias Sana.

ANNONS
|

Det meddelade Göteborgs tingsrätt i sin dom på fredagsförmiddagen.

Därmed är det enligt uppgift första gången som någon i Sverige fällts för ett brott av den här typen inne på en arena.

I den del som handlar om knallskottet fälls 29-åringen mot sitt nekande för vållande till kroppsskada och för brott mot ordningslagen, det vill säga att han tagit in pyrotekniken på arenan.

Dramat utspelade på Gamla Ullevi den 27 april i fjol i en match mellan IFK Göteborg och Malmö FF.

Malmös spelare Tobias Sana hade några år tidigare spelat i IFK Göteborg.

Han lämnade Blåvitt för att bli proffs i holländska Ajax.

ANNONS

"Trodde aldrig det skulle gå så långt"

När han återvände till Sverige några år senare trodde många att han skull spela för Blåvitt igen.

I stället valde han MFF. Detta var svårt för vissa av IFK:s anhängare att acceptera. Sana berättar i rätten hur han utsattes för hat och hån och att det till viss del ingick i spelet.

– Men att det skulle gå så här långt trodde jag aldrig. Jag trodde aldrig att någon skulle vilja mig så illa, sa Tobias Sana till GP i samband med förhandlingen.

Han fortsatte:

– Händelsen skadade inte bara mig – den skadar fotbollen, sa han till GP och betonade att det otäcka i den delen av supporterkulturen.

– Att spela fotboll är mitt jobb. Vad ska jag säga till min lilla dotter när jag går hemifrån? Att pappa riskerar sitt liv på jobbet? Det som hände är fruktansvärt, betonade Sana.

"Det fanns ett syfte"

Enligt åklagarens anförande i rätten fanns hatet med i bilden, en bakgrund som orsak till attentatet mot Sana som skedde när han värmde upp i slutet av matchen.

Åklagaren ansåg att gärningen var planerad och avsiktlig och att gärningsmannen inte brydde sig om konsekvenserna för Tobias Sana.

ANNONS

– Det fanns ett syfte. 29-åringen väntade till Sana var ensam. Då kastade han. Det var bara stor tur att Tobias Sana inte skadades allvarligt, sa åklagaren i sin slutplädering.

Efter dramat avbröts matchen.

Den avgjordes i stället på ett skrivbord hos Svenska fotbollförbundet i Solna. Malmö vann med 3-0.

ANNONS