Cupgeneral Dennis Andersson.

Efter inställda turneringen – Gothia Cup får miljonstöd

Gothia Cup 2020 tvingades ställas in. Nu står det klart att BK Häcken får nästan 22 miljoner kronor som kompensation för uteblivna intäkter.
– Det här är ett tufft år – även med stödet. Men det hade varit ett betydligt tuffare år om det inte hade kommit någonting, säger klubbchef Marcus Jodin.

ANNONS
|

Det har gått nästan exakt sju månader sedan Dennis Andersson stod på Heden i Göteborg och meddelade att Gothia Cup 2020 tvingats ställa in. Det var känslofyllt.

Det var också smärtsamt, ekonomiskt inte minst. Ett inställt Gothia Cup innebär närmare 100 miljoner i tappade intäkter för BK Häcken.

LÄS MER:Hårda slaget – tappar intäkter på nära 100 miljoner

Nu får dock klubben lite plåster på såren. Under fredagen kom beskedet att de gulsvarta tilldelas 21,7 miljoner kronor av regeringens senaste krispaket till idrotten. Viktiga pengar.

– Vi hade hoppats på ett stöd i den storleken. Självklart betyder det mycket. Det är väldigt skönt och ett viktigt stöd för att trygga idrotten på sikt. Och i vårt fall för att trygga Gothia Cup på sikt. Vi är ödmjuka och tacksamma inför att de här möjligheterna finns för idrotten, säger klubbchef Marcus Jodin.

ANNONS

Tankarna inför 2021: ”Kan inte blåsa konfetti”

Vad gäller framtidens Gothia Cup så är inget beslut ännu taget för 2021. När BK Häcken höll medlemsmöte under torsdagskvällen konstaterade cupgeneral Dennis Andersson:

– Vi planerar för det värsta och hoppas på det bästa. Vad det värsta är? Inte att ställa in. Vi ser inte det nu. Däremot ser vi inte en turnering som har varit lika stor som de senaste åren.

– När allt kastas omkull tvingas man tänka i nya banor, använda vår kreativitet! Fotboll- såväl som eventmarknaden kommer att ritas om.

LÄS MER:Leonardo Farah Shahin stannar i BK Häcken

På frågan om BK Häcken skulle överleva ännu ett inställt Gothia Cup svarade klubbchef Marcus Jodin:

– Det snabba svaret är ja. Om man ser vilka effekter vår åtgärdsplan har haft. Vi har också lärt oss mycket under det här året. Så vi klarar det, absolut.

Jodin tillade:

– Men man ska komma ihåg att det kommer bli väldigt tufft 2021. Vi ska inte blåsa konfetti, men vi kommer klara det.

Utöver kompensationen för Gothia Cup får även BK Häcken 2,8 miljoner kronor för uteblivna intäkter kopplade till elitlaget.

Enligt Jodin beräknas BK Häcken göra ett minusresultat någonstans mellan fem och 15 miljoner för 2020.

Ungefär samma som IFK Göteborg, alltså.

Fakta: Så mycket får Göteborgsklubbarna

Kompensation kopplat till ligaspel:

IFK Göteborg: 5 216 472 kr

BK Häcken: 2 801 808 kr

Göteborg FC: 495 046 kr

Gais: 583 174 kr

Örgryte IS: 547 656 kr

Jitex Mölndal: 246 600 kr

Alingsås FC: 122 808 kr

Ljungskile SK HF: 249 578 kr

Kompensation kopplat till Europaspel:

IFK Göteborg: 2 074 244 kr

Göteborg FC: 1 148 301 kr

Kompensation kopplat till Gothia Cup:

BK Häcken: 21 739 000 kr

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS