Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Efter cupskandalen: "Jag kommer inte fortsätta döma"

Glåporden mot en ung domare under en fotbollscup för barn har väckt starka reaktioner. Linnea Nordqvist, 15 år, som själv dömer matcher har skrivit ett öppet brev efter händelsen som drabbade en jämnårig domarkollega. Hon beskriver en verklighet där fientliga kommentarer tillhör vardagen.

I veckan berättade GP om de verbala attacker som en ung domare fick utstå i samband med en träningsturnering för unga flickor och pojkar.

Nyheten har väckt många reaktioner från både politiker och förbundet.

Händelsen har också fått 15-åriga Linnea Nordqvist att reagera. Hon har själv dömt matcher och känner igen sig i vad den unga domarkollegan utsattes för.

I ett öppet brev på facebook beskriver hon tillvaron som ung domare. En verklighet där fientliga protester från ledare och föräldrar tillhör vardagen.

Ett problem som är så stort att Linnea Nordqvist nu väljer att sluta döma.

Här kan du läsa hela Linneas inlägg:

"Angående händelser under ungdomscup i Göteborg förra helgen;

Under en fotbollsturnering för barn förra veckan blev flertalet unga domare verbalt trakasserade av ledare och föräldrar. Bland dom en femtonårig flicka, som bland annat fick höra “domarjävel”, “sämsta domaren jag sett” och “jävla fitta”. Det uppgavs i efterhand att ledare i flera lag under turneringen hade skrikit åt domaren att hon var värdelös, seg och borde sluta döma. Motivationen till detta var från ledarhållet tydligen att det var slutspel. För självklart är det helt ok att trakassera en ung flicka, för det är ju trots allt tävling? Till slut fick flickan nog och lämnade planen och även turneringen. Detta var hon inte ensam om.

Det fascinerande är att folk blir så fruktansvärt upprörda och förbluffade över incidenten. Som om det är en engångshändelse, något utöver det ordinära inom barn och ungdomsidrott.

Som både innebandyspelare och domare kan jag garantera det motsatta. Det går inte en match jag dömer där mina beslut inte möter en relativt fientlig protest under någon punkt i matchen från antingen ledar- eller föräldrahåll. Även jag, likaså domarna från fotbollsturneringen, dömer yngre barn där ledarna oftast är föräldrar. I de flesta fall föräldrar som automatiskt antar sig vara bättre än mig på att döma av åldersskäl. Föräldrar som anser det vara fullständigt tillåtet att kritisera mina beslut på ett nedlåtande och ibland hotfullt sätt.

Vi undrar varför ungdomsidrotten faller sönder, varför barn slutar idrotta vid ung ålder. Vad de flesta inte verkar förstå är att det är inte barnens problem. Det är de vuxnas. Vad sätter man egentligen för exemplar genom att skrika “jävla hora” till en ung domare under en träningsturnering för tolvåriga pojkar? Att på ett patroniserande sätt käfta emot domslut gång på gång?

Tävlingsinriktade ledare och föräldrar är idrottens allra största problem. De sätter en negativ ton som sprider sig till barnen och färgar hela idrottskulturen. En liten kille hade inte pekat finger åt mig efter att jag dömt bort ett mål om inte en ledare blivit upprörd under en tidigare situation.

Vi måste börja åtgärda dåligt beteende från föräldrahåll hårdare. Det är vitalt för att barn och ungdomsidrott skall kunna utvecklas. Vi vänder blint ögat till för att de är vuxna, och en tillsägelse borde räcka - men i de flesta fallen gör det inte det.

Jag kommer inte att fortsätta döma till hösten."

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.