Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Diskussionen om införandet av målkameror i svensk fotboll blossade återigen upp efter IFK Göteborgs sena avgörande mot AIK. Bild: CARL SANDIN
Diskussionen om införandet av målkameror i svensk fotboll blossade återigen upp efter IFK Göteborgs sena avgörande mot AIK. Bild: CARL SANDIN

Efter Blåvitts avgörande – då kan målkameror införas i svensk fotboll

Mål eller inte mål. Efter IFK Göteborgs sena avgörande mot AIK i gårdagens rivalmöte diskuterades införandet av målkameror i svensk fotboll.
– Det viktiga är att man inte förstör fotbollens själ, säger Mats Enquist, Svensk elitfotbolls generalsekreterare.

På de första tv-bilderna var det svårt att avgöra om IFK Göteborgs mål mot AIK verkligen var giltigt. Bollens vara eller inte vara över linjen innebar att diskussioner om införandet av målkameror diskuterades i Dplay efter matchen.

Svensk elitfotbolls (SEF) generalsekreterare Mats Enquist säger att frågan om införandet av målkameror och även VAR är under utredning.

– Vi har valt att sätta ihop hela frågan kring nya teknikstöd i en utredning, där hela frågan om införandet av VAR ingår. SEF kommer presentera ett underlag i vinter som ska delges både klubbarna och supportrar.

Tanken är att klubbarna ska få del av underlaget, sedan avgörs huruvida processen ska gå vidare till Svenska fotbollsförbundet under hösten 2021.

– Ett införande av ny teknik, eller ett beslut om icke-införande, kommer tidigast ske tidigast under 2022. Vi har försökt ta detta stegvis, eftersom det finns många olika åsikter kring tekniken.

”Varit väldigt dyr”

Införandet av tekniska hjälpmedel för att underlätta domarnas arbete är delvis en kostnadsfråga.

– Hittills har tekniken varit väldigt dyr. Det har funnits väldigt få leverantörer, och då blir det oftast dyrare. Från början var det knappast realistiskt med tanke på priset. Som allt annat, med tiden blir det mer tillförlitligt och även bättre pris. Vi ser över det nu, och vad det finns för vilja bland klubbarna.

Det är inte bara klubbarnas åsikter kring som väger tungt. Supportrarnas vilja och åsikter kring införandet av målkameror och VAR spelar också in i beslutet om det kommer införas tekniska hjälpmedel i svensk fotboll.

– Supportrarnas åsikter är av stor vikt. Våra klubbar kommer avgöra hur SEF ställer sig till frågan. Klubbarna kommer ha sina årsmöten där supportrarna får rösta. Det kommer väga in. Det hänger på vad det blir för beslut från klubbarna.

Enquist försiktigt skeptisk

Enligt Mats Enquist gäller det att skynda långsamt med att införa ny teknik. Processen ska få ta sin gång.

– Det spelar inte så stor roll vad jag säger, det viktigaste är att processen får ta tid. Man har sett både skräckexempel och positiva effekter. Jag förhåller mig försiktigt skeptisk.

I andra ligor, som Serie A och Premier League, har domslut fattade genom VAR ofta skapat uppståndelse och kontroverser. Enligt Mats Enquist får jakten på rättvisa inte gå ut över spelets rytm.

– Det viktiga är att man inte förstör fotbollens själ, att tekniken tar över. Det hamnar ibland för mycket fokus på själva tekniken och spelet hamnar i bakgrunden. Mycket handlar om hur man tillämpar VAR. Det är många frågor kvar att reda ut.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.