Effektivt Kalmar FF utklassade BK Häcken

Underläge 0–3 och en utvisning på Johan Hammar redan innan halvtid. En olycka kommer sällan ensam brukar det heta, och slutresultatet skrevs tillslut 4–1 till gästande Kalmar FF. Men efter matchen ville Per-Mathias Högmo helst prata om fram målskytten Patrik Wålemark.
– Han kan bli en av Sveriges bästa spelare, sade tränaren.

|

BK Häcken hade revansch att utkräva på sig själva mot hemma mot Kalmar. Det efter två matcher med svaga resultat hemma mot Halmstads BK (2–3) och borta mot Östersunds FK (1–1) senast.

Men dessvärre, för BK Häckens del, fick man komma till spel utan såväl Erik Friberg som Alexander Faltsetas på innermittfältet. Det då mittfältsduon varit sjuka i veckan och lämnats utanför startelva och bänk.

In i deras ställe? Veteranen Rasmus Lindgren tillbaka från start på mittbacken medan Tobias Carlsson flyttades upp på innermittfältet bredvid Gustav Berggren.

Resultatet? Inte bra alls, för att vara snäll.

Mardrömsstart för Häcken

Henrik Rydströms Kalmar FF har den här säsongen gjort sig kända för en attraktiv och passningsorienterad fotboll, och den första minuterna av matchen mot BK Häcken bjöd inte på några överraskningar från de rödvita. Kalmar FF passade omkring bollen en stund, hittade en fin passningskombination mellan Romário och Jonathan Ring, och så vips så hade den sistnämnde satt dit 1–0 till gästerna redan efter fyra minuters spel. Det sedan han kommit fri och petat bollen förbi Peter Abrahamsson i Häcken-målet.

En mardrömsstart för hemmalaget, således.

Men det skulle komma mer. Mycket mer, och efter några svängiga minuter kom Kalmar FF flygande fram på en kontring. Nils Fröling vek in, hamnade i favoritläge, och sköt in 2–0 vid den första stolpen. Och då var matchen bara dryga kvarten gammal.

Utvisning och utökad ledning

Men inte heller då var det slut på olyckan för Häcken. Efter 33 minuter kom Kalmars Oliver Berg fri och revs ned av hemmalagets Johan Hammar, varpå Häckenförsvararen visades ut av domare Mohammed Al-Hakim. Kalmar tog vara på övertaget, och fem minuter innan pausvilan nickade Ring in sitt andra mål i matchen.

Till den andra halvleken genomförde Häcken ett byte i backlinjen. Ut gick Joona Toivo och in kom Franklin Tebo Uchenna. Men inte heller det kunde hjälpa de gulsvarta mot Kalmars offensiv. Nästan en timme var spelad när det var lillebror Sebastian Rings tur att hitta nätet med en välplacerad bredsida vid den ena stolpen.

4–0 till Kalmar, och i Häcken kändes det ödesmättat.

På presskonferensen efter matchen var tränare Per-Mathias Högmo uppenbart besviken över att ha släppt in fyra mål.

– Om man ska analysera matchen, det är klart vi inte kan släppa in såna mål som vi gör. Det går inte. Då blir det jobbigt. Och samma som mot Östersund (1– 1) så ger vi bort ett mål. I dag så är det tabbar som fäller oss, och det måste vi få bort. Nu handlar det för oss om att glömma den här matchen.

Högmo: “Visar att han är en klasspelare”

Häcken skulle dock få tröstmåla, och i den 67:e minuten smet Patrik Wålemark förbi Kalmarförsvaret och satte dit 4–1. Talangens sjunde fullträff för säsongen var en av få ljusglimtar för Häcken den här kvällen, och efter matchen valde Häckens tränare Per-Mathias Högmo att hylla 20-åringen.

– Jag vill verkligen lyfta Patrik. Han gör en riktigt bra insats igen och visar att han är en klasspelare. Jag tror han kan bli en Sveriges bästa spelare i framtiden.

Högmo fortsätter:

– Han är extremt svår att stoppa. Både som målskytt och framspelare. Det är väldigt kul att se. Det steg han har är det verkligen något speciellt med.

I och med förlusten står BK Häcken kvar på 32 poäng, fem ovan Halmstads BK på negativ kvalplats och en före IFK Göteborg på en niondeplats. Härnäst väntar ännu en hemmamatch för BK Häckens del, den tredje på fyra matcher, då man på söndag nästa vecka gästas av Degerfors.

Fakta: Så startade BK Häcken (3-4-3):

Peter Abrahamsson – Joona Toivio (Franklin Tebo Uchenna, 46), Johan Hammar (Utv. 33), Rasmus Lindgren – Godswill Ekpolo, Tobias Carlsson, Gustav Berggren, Kristoffer Lund (Oskar Sverrisson, 81) – Patrik Wålemark (Valgeir Fridriksson, 75), Jasse Tuominen (Bénie Adama Traore, 63), Leo Bengtsson (Samir Maarouf, 75).