Edward Chilufya imponerade när Häcken besegrade AIK

BK Häcken sätter press på Malmö FF och IF Elfsborg i guldstriden.
Detta efter att nyförvärvet Edward Chilufya, 24, gjort sina första mål för Hisingslaget.
Något han firade med en imponerande volt i luften.
– Jag kan göra ännu fler, men klubbarna brukar inte gilla det på grund av skaderisken, säger Chilufya till GP.

ANNONS

Toppen mot botten på Bravida Arena inför 6079 åskådare och två tätt packade klacksektioner. Så kunde BK Häcken mot AIK beskrivas på förhand.

Att det var lag i olika delar av tabellen syntes inte riktigt på planen inledningsvis. Första halvlek var ett mållöst sömnpiller, även om Häcken ökade trycket mot AIK:s mål strax före pausvilan.

Andra halvlek? Där hände inte mycket mer – fram till att dryga timmen var spelad, vill säga.

Då kontrade Häcken på ett AIK-anfall, Mikkel Rygaard satte bollen bakom Gnagets backlinje där målvakten Kristoffer Nordfeldt och mittbacken Sotirios Papagiannopoulos missförstod varandra. Häckennyförvärvet Edward Chilufya smet emellan, kom först och fick öppet mål. 1–0 vilket anfallslånet från FC Midtjylland firade med ett par spänstiga volter högt upp i luften.

ANNONS

Just den centrala anfallspositionen – ”nummer nio”-rollen – har Häcken haft svårt att hitta en ordinarie spelare efter att Bénie TRaoré lämnade.

På presskonferensen fick Per-Mathias Högmo frågan vad han var mest imponerad av – målet eller volterna?

– (skratt) För ”Chilli” handlar det om att hitta självförtroendet så han kan få fram sina kvaliteter. Vi jobbar mycket med hans positionsspel, så att han inte löper ut ur box utan håller sig centralt i planen. Idag gjorde han ett tydligt jobb i presspelet också.

Hur viktigt är det att ni hittar ett givet val i nummer nio-positionen, du har ju letat lite efter det?

– Det var ett jättefint svar vi fick av ”Chilli” idag. Två flotta mål. Det är viktigt att ha den beslutsamheten på topp, säger Per-Mathias Högmo.

Sätter press på MFF och Elfsborg

Segern – som till slut skrevs till 2–0 efter ytterligare ett Chilufya-mål – betyder att BK Häcken sätter press på Malmö FF och IF Elfsborg i guldstriden. Frågan är bara vad det är värt? MFF möter BP hemma, Elfsborg möter Varberg på Borås Arena under måndagen. Gör konkurrenterna jobbet är avståndet fortsatt fyra respektive fem poäng för Hisingslaget att plocka in.

Men matchhjälten Edward Chilufya var optimistisk efteråt.

– Vi har fem eller sex matcher kvar. Vi har fortfarande en bra chans att vinna titeln. Vi måste fortsätta jobba hårt och göra så många mål som möjligt, säger han.

ANNONS

Berätta om ditt firande?

– Det är min signatur. Jag älskar att fira så när jag gör viktiga mål. Det här var första målet för min klubb. Nu vet Häckenfansen hur jag kan fira.

Har du övat mycket?

– När jag var yngre gjorde jag det hela tiden. Nu har jag blivit lite mer vuxen, men jag har det i mitt DNA.

Hur många volter var det?

– En.

Kan du göra fler?

– Jag kan göra två. Men det är verkligen tufft.

Kommer du göra det denna säsong?

– Nej. Klubbarna brukar säga att jag inte ska göra det så ofta på grund av skaderisken.

Har Häcken sagt till dig?

– Inte ännu: Men de kommer nog att göra det, säger Edward Chilufya med ett skratt.

Avvaktande inledning

Inledningen av matchen var avvaktande. AIK fokuserade på att ligga rätt i sina positioner för att göra det svårt för Häcken att spela sig till målchanser. Att Häcken samtidigt var hafsiga i passningsspelet ledde till en del frustration från bland annat Simon Gustafson. Simon som för övrigt såg ut att ha en bra bit kvar till matchformen.

Vänsteryttern Momodou Sonko, 18, var den som hotade mest till att börja med även om de riktigt öppna lägena lös med sin frånvaro. Häcken hittade ytor på kanterna, men sällan centralt.

ANNONS

Fram till att Edward Chilufya slog till i 63:e minuten, alltså.

Därefter kunde Häcken försvara sig organiserat och satsa på omställningar vilket ledde till att Edward Chilufya sköt sitt andra mål en kvart från slutet. Den här gången firade han utan voltshow, men det var game over på Bravida Arena. Chilufya, med ett förflutet i Djurgårdens IF, har aldrig tidigare besegrat Stockholmsrivalen AIK.

– Det var första gången jag gjorde mål mot AIK också, säger Edward Chilufya nöjt.

För Häcken är det ny match redan på torsdag. Då väntar Qarabağ FK från Azebajdzjan på Ullevi i andra Europa League-gruppspelets andra omgång.

– Vi är redo. Det är en viktig match för alla i klubben, säger Edward Chilufya.

I första gruppspelsmatchen borta mot Bayer Leverkusen blev det som bekant förlust med 4–0.

Så startade BK Häcken (4-3-3)

Peter Abrahamsson – Valgeir Fridriksson, Johan Hammar, Aiham Ousou, Tomas Totland – Samuel Gustafson, Simon Gustafson, Mikkel Rygaard – Amor Layouni, Edward Chilufya, Momodou Sonko.

LÄS MER:Underlagets betydelse för den allsvenska tabellen

LÄS MER:Aiham Ousou: Därför lämnade jag Slavia Prag för Häcken

LÄS MER:Häckeninvasion i Jonsered – ”gubbhyllan” vägrade flytta på sig

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS