Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dubbla kort tvingar Alvbåge att sluta söla

Två varningar på två matcher – båda för maskning. Ett gult kort till och John Alvbåge är avstängd. – Det är kanske lite onödigt, men jag har tagit dem för laget, säger IFK-målvakten.

Till årets säsong har domarna fått direktiv att vara mer uppmärksamma på målvakter som tar för lång tid på sig att sätta igång spelet. Något John Alvbåge har fått erfara, två matcher i följd.

I derbyt mot Häcken var det på stopptid som han ansågs maska vid ställningen 1–0 till IFK. Och senast, mot AIK, gick han för att hämta en boll i stället för att använda den som bollkallen kastade in. Båda gångerna straffades han med gula kort.

– Den sista var lite onödig, det var lite klantigt av mig. Men är jag är på väg ut för att hämta bollen så ser inte jag att bollkallen bakom har kastat en boll till mig. Jag ser inte det vad som händer bakom ryggen. Den första varningen vet jag inte, vad ska jag göra där? Jag kan ju inte rusa efter bollen.

Enligt domarbasen Bosse Karlsson ska domarna uppmärksamma målvakter som sinkar spelet – men det är inte fler gula kort som är planen, enligt honom:

– Vi märker att målvakterna håller bollen för länge. Vi ska inte blåsa på sju sekunder men vi ska uppmana målvakten att vi uppmärksammat att tiden nu börjar dra iväg. Vi ska inte ha den där varningen eller frisparken men det ska synas för publiken att domaren pratar med målvakten, har Karlsson sagt till förbundets hemsida.

För Alvbåge gäller det nu att hålla sig på rätt sida gränsen – annars väntar en avstängning vid en tredje varning.

– Det är bara att försöka undvika att få en varning till. Jag var med om det ett annat år, jag tror jag hade två varningar efter bara två matcher när jag spelade med Örebro. Och ändå klarade jag mig. Så det är bara att försöka le mot domaren och vara glad.

Samtidigt förväntas väl ni målvakter försöka få tiden att gå lite extra när laget leder?

– Ja, och ibland så maskar man inte, men det skriks och buas ändå för att domaren ska göra något, säger Alvbåge.

Är det bra att domarna fått de här direktiven?

– Nja, jag vet inte. Det är upp till en själv att spela fair och försöka följa regelboken. Jag är självkritisk och säger att en av varningarna är onödig i alla fall. Men samtidigt så gick det över en och en halv minut i båda fallen, vilket kanske var hjälpsamt för laget. 

I dag väntar Kalmar FF på Gamla Ullevi.

– Det blir som vanligt mot dem, tufft som satan tills domaren blåser i 95:e. Det brukar alltid bli ett uddamål hit eller dit, det är täta matcher. Kalmar är ett genuint, allsvenskt bra lag med bra moral. Vi får inget gratis mot dem, utan det är hårt arbete som gäller.