Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Adam Egnell hoppade in och tog för sig när Gais mötte Varberg. Bild: KRISTER ANDERSSON
Adam Egnell hoppade in och tog för sig när Gais mötte Varberg. Bild: KRISTER ANDERSSON

Dubbla debuter när Gais föll mot allsvenska laget

Både Adam Egnell och Michael Kargbo fick chansen att visa upp sig i Gais.
Men några succédebuter blev det inte. Misstagen fällde Gais när Varberg vann med 2–0.
– I dag åkte vi i diket på några grejer, men vi får hoppas att det finns utveckling i det också, säger Gaistränaren Stefan Jacobsson.

Premiären i Superettan närmar sig med stormsteg – och även på Håstens IP rådde halv storm när Gais tog sig an det allsvenska laget Varbergs Bois.

Dessutom regnade det. Det var med andra ord svårspelat.

Och Gais – som i Svenska cupen imponerade mot allsvenskt motstånd i form av både Malmö FF och Halmstads BK – hade svårt att få någon vidare rull på bollen. I stället blev det mer och mer försvarsspel ju längre den första halvleken led. Bollen hamnde dessutom i mål vid ett tillfälle, men då blev Robin Simovic i Varberg avblåst för ruff mot Gais-målvakten Mathias Karlsson.

I den 43:e minuten var det riktigt nära när August Wängberg hamnade på efterkälken – men avslutet i öppet läge var svagt och lagen klev mållösa av planen efter halvlek som inte kan betecknas som minnesvärd.

Bolltapp i backlinjen straffade sig

Till den andra halvleken gjorde Varberg hela sex byten, medan Gais körde på med samma manskap. Trenden fortsatte dock: Varberg var klart farligast och Adama Fofana var centimeter från att spräcka nollan med en nick i ribban.

Gais uppträdde osäkert. Tappade bollar. Bjöd på chanser. Stefan Jacobsson agerade med ett trippelbyte – och satte bland annat in fjolårssuccén Adnan Maric. Det såg ut att få effekt, Gais började hota lite mer. Men i den 65:e minuten drogs rullgardinen ned när ett slarvigt bolltapp i backlinjen gav Gustav Nord ett friläge som denne kyligt utnyttjade.

1–0 till Varbergs Bois.

– Första halvlek var lite stormig. Vi hade en sidmotvind, så det var lite besvärligt för oss att ta oss fram i planen. I andra blev det lite lättare, men sedan kom ju målen i ett läge där jag tyckte att vi hade ganska bra kontroll på matchen. Det är lite typiskt, säger Gaistränaren Stefan Jacobsson.

Med 25 minuter kvar fick de båda nyförvärven Adam Egnell och Michael Kargbo göra debut för Gais. De fick ingen rolig start på livet i grönsvart, för kort därpå ökade Varberg på till 2–0 efter att Oliver Stanisic nickat in en frispark.

”Finns utveckling i det också”

Gais var nära reducering när Aiham Ousou hittade Johan Andersson med en fenomenal djupledsboll, men August Strömberg i Bois-målet räddade – och något mål mäktade Gais inte med denna dag. Förlusten var odiskutabel även om Gais åter ryckte upp sig en på slutet – inte minst tack vare debutanten Egnell som med nummer 10 på ryggen visade att han vill ha så mycket boll, avslutslägen och speltid som det bara går. Även Malkolm Moënza gladde och fick fart på vänsterkanten med sitt inspirerade inhopp.

Varberg var bättre, och gjorde framför allt färre misstag. Det avgjorde.

– Ja, så är det ju i fotboll, allting går ju inte på räls. Det blir alltid sårbart om man tappar bollen på fel ställen, men vill man utveckla och skapa någonting så får man inte hämma spelarna. Det beror på hur man vill vinkla det – om man vill se det negativt eller om man ser att det finns ett mod i det. Men jag tror nog att de spelarna som satte sig i svåra positioner förstår att man kanske ska göra andra beslut, säger Jacobsson.

Härnäst väntar Degerfors i generalrepet för Gais – Jacobssons förra klubb som numera kan kalla sig allsvensk efter förra årets framgångssaga.

– Det ska bli kul att komma dit upp och försöka stöka till det lite för dem. Men det är återigen en väldigt tuff och svårspelad match, naturligtvis. Degerfors är ett väldigt spelskickligt lag och de kommer nog att kliva högt på oss. Så då kommer återigen värderingen i vårt passningsspel ställas på sin spets. I dag åkte vi i diket på några grejer, men vi får hoppas att det finns utveckling i det också, säger Jacobsson.

Så startade Gais (4–3–3):

Mathias Karlsson – Agust Wängberg, Aiham Ousou, Emin Grozdanic, Niclas Andersén(Malkolm Moenza)– Nikola Ladan, Boris Lumbana, Joackim Åberg (Adnan Maric 55) – Viktor Alexandersson(Johan Andersson 55), Daniel Sterner (Adam Egnell 69), Julius Lindberg (Michael Kargbo 69)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.