Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Drömmen om Europa sprack – redan i våras

Det händer att vi skriver att det inte var nu, i den senaste i raden av matcher, lags öden beseglas, och kanske är det så att det inte var mot Hammarby som BK Häcken förlorade kampen om Europa. Märkligt nog kan SM-guldet delas ut på söndag på Bravida arena ändå.

Det händer också att vi skriver att chanser alltid dyker upp oavsett hur överlägsen motståndaren är.

Inför drygt 31 000 åskådare på Tele2 gällde det Mervan Celik och Alexander Faltsetas.

De fick var sin utmärkt målchans att kvittera Hammarbys 1-0-ledning.

Det borde ha blivit minst ett mål. Och då hade klubbens Europadröm levt.

Dock skall sägas att Hammarby i den här matchen långt ifrån var överlägset.

LÄS MER: Poängsviten över för Häcken

I första halvlek hade Bajen spelet, men Häcken avsluten. Totalt sett hade Hisingslaget fler lägen än Hammarby, men resultatet var inte orättvist – och därmed tvingas Häcken säga hejdå till Europa.

Avståndet till Hammarby på tredje plats inför sista omgången är fyra poäng, vill det sig väl för Häcken (och Malmö FF förlorar mot Elfsborg) kan det bli en fjärdeplats och i förlängningen chans att ta den tredje och sista kvalplatsen till Europa League.

Då krävs också att antingen AIK, IFK Norrköping eller Hammarby vinner Svenska cupen.

Jaja, det är som ni förstår lika bra för Häcken att sikta in sig på andra saker än Europaspel inför avslutningen.

Dock kan klubben få stor inverkan på utgången av årets allsvenska guldstrid ändå.

I och med att Gif Sundsvall lyckades kryssa mot AIK på Friends och snuvade Solnaklubben på ett säkrat guld redan på söndagskvällen lever allsvenskan in i sista omgången.

Medan AIK skall till Kalmar åker IFK Norrköping – som är två poäng bakom AIK – till Göteborg och Bravida arena.

För att IFK Norrköping skall vinna sitt andra guld på tre år (2015 senast) krävs seger mot BK Häcken och att AIK förlorar mot Kalmar FF.

BK Häcken åkte till Stockholm som allsvenskans formstarkaste lag. Elva segrar på de 13 senaste matcherna är ruskigt imponerande. Halvvägs in i säsongen stod Häcken på 19 poäng, lika många som IFK Göteborg, och kvalstrecket var då endast sju poäng bort.

Det var inte kris, men en känsla av att något inte stämde. Sedan dess har Alexander Jeremejeff, Joona Toivio och Goodswill Ekpolo plockats in. Den sistnämnda var Häckens främste mot Hammarby. Det är inte fel att kalla ytterbacken för ett fynd.

Vinner Häcken mot Norrköping i avslutningen landar slutpoängen på 56, bara en pinne bakom silveråret 2012. Det är, med tanke på första halvan av året, mycket imponerande.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.