Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Drömmål bakom Blåvitts rivalseger

IFK Göteborg var fullständigt dominanta mot Hammarby. Men trots två kanonmål gjorde den blåvita ineffektiviteten rivalmötet med Hammarby onödigt spännande. – En otroligt viktig seger, säger Martin Smedberg Dalence.

Blåvitt var på ett strålande spelhumör när matchen mot Hammarby sparkade igång. Gång efter annan forsade man fram och tog sig igenom gästernas försvar, ofta med Mads Albaek och Jakob Ankersen som arkitekter bakom anfallen.

– Vi hade snackat mycket om att göra första målet. Så var vi bestämda att vi skulle köra över dem direkt och visa att det är vi som bestämmer här hemma, säger Martin Smedberg Dalence.

Det dröjde bara sju minuter innan spelet gav utdelning. Albaek väggspelade med Gustav Engvall som hittade in med en passning snett inåt bakåt. Den rann igenom hela försvaret och hamnade hos Martin Smedberg Dalence som krutade in 1-0 och kysste sedan klubbmärket när han firade målet.

– Jag är väl ingen van målskytt utan vi har många andra gubbar i laget som spottar in mål så det var kul att få bidra med det, säger Smedberg Dalence.

– Det var mycket känslor som kom där och det kändes rätt att tacka publiken för att de finns här och hejar fram oss. Det är vi tillsammans som gör detta och det är vi tillsammans som tar tre poäng.

Efter ledningsmålet fortsatte Blåvitt att pressa på och hittade fram till fina lägen men utan att få utdelning.

Den skrala utdelningen framåt till trots så var det en solklar pausledning för Blåvitt eftersom gästerna inte lyckades få till ett enda avslut på mål under halvleken.

I inledningen av den andra halvleken var Blåvitt betydligt mer passiva vilket gav Hammarby möjlighet att flytta upp spelet.

Och när gästerna tilläts göra det hittade de lägen. Melker Hallberg hade ett långt inlägg som smet förbi både anfallare och försvarare och tvingade Alvbåge att strecka ut och tippa till hörna.

Strax där efter var Alex framme och högg på ett inspel men fick ingen träff.

Det dröjde ungefär en kvart innan IFK Göteborg hittade tillbaka till rytmen från första halvlek. När man väl gjort det kom utdelningen på nytt.

I den 67:e minuten släppte Emil Salomonsson bollen till Martin Smedberg Dalence som från position utanför straffområdet måttade in ett inlägg som hamnade som en pälsmössa på huvudet på en dykande Mikael Boman. Bollen seglade i en båge över Ögmundur Kristinsson och dalade elegant in i krysset.

Direkt efter målet var där nära på nytt när Gustav Engvall gled igenom på en svepande boll. Han kom fri med målvakten men fick en tryckare i ryggen av Richard Magyar i skottögonblicket. Domaren Stefan Johannesson valde dock att fria i stället för att blåsa straff.

Med 2-0 med sig fick Sören Rieks komma in på planen och göra comeback efter skadan han ådrog sig i hemmamötet med Malmö.

Dansken visade framfötterna direkt. Han satte upp både Gustav Engvall och Emil Salomonsson till frilägen som de inte lyckades förvalta.

När segern såg ut att vara i hamn stack Bajen upp. På ett inlägg från högerkanten kom Birkir Saevarsson upp med fint häng och skarvnickade in ett reduceringsmål.

Men trots målet hann det aldrig bli riktigt spännande. Blåvitt höll undan och tog en tung seger i rivalmötet mot Hammarby.

– Det var en otroligt viktig seger. Vi behövde en trepoängare för att vara med uppe i toppen när uppehållet kommer. Nu är det bara att piska dit Helsingborg borta så är vi verkligen med, säger Smedberg Dalence.

32-åringen lämnade planen efter ett mål och en assist när han bytte med Sören Rieks i den 73:e minuten. Efteråt skojade han själv om att hemligheten bakom framgång låg i den nya frisyren.

– Jag klippte mig och färgade håret. Det verkade som att det fungerade så jag får gå till frisören oftare, säger han.

Utöver mål och assist hann Martin Smedberg Dalence dra på sig en varning som gör att han är avstängd mot HIF – i stället väntar nu spel i Copa America med Bolivia.

– Jag ville vara med och bidra mot Helsingborg och vi var överens om att jag skulle resa efter. Men nu får man snacka med förbundskapten och åka dit tidigare i stället, säger mittfältaren.

Mästerskapet kommer dock inte göra att han missar några matcher för Blåvitt när höstsäsongen drar igång.

– Jag ska vara tillbaka. Det enda som jag missar är min egen semester, men samtidigt ska jag möta Messi, Sanchez, Vidal och de här gubbarna så då kan man offra en semester.