Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Drömmål av Rytting Kaneryd – målskyttet igång för Blackstenius

Drömmål direkt av Johanna Rytting Kaneryd.
Sedan avslutade Stina Blackstenius genrepet med att få igång målskyttet inför EM-premiären mot Nederländerna.
Bättre offensiva svar kunde Sverige knappast få.
– Otroligt att få göra det målet inför den här publiken, en obeskrivlig känsla, säger Johanna Rytting Kaneryd.

Slutsignalen har precis gått på Friends där Sveriges damlandslag slagit nytt publikrekord (33 218 åskådare) när Johanna Rytting Kaneryd möter medierna.

– Jag har känt mig i form en längre period och var sjukt taggad på att få göra ett inhopp för att visa vad jag går gör. Det gick väl ganska bra redan med min första touch, konstaterar hon.

När "Jojo” byttes in efter drygt 60 minuter stod det 1-0 till Brasilien. En halvtimme senare hade Sverige vunnit med 3-1 – och Johanna gjort sitt första landslagsmål efter ett dribblingsnummer man vanligtvis förknippar med brasiliansk fotboll.

– Jag vet inte riktigt vad som hände…, säger Johanna och ler lyckligt.

Valet att byta in Johanna Rytting Kaneryd och Stina Blackstenius i andra halvleken visade sig vara genialiskt. Bild: LUDVIG THUNMAN
Valet att byta in Johanna Rytting Kaneryd och Stina Blackstenius i andra halvleken visade sig vara genialiskt. Bild: LUDVIG THUNMAN

I en intervju med GP på matchdagen berättade högeryttern hur hon började nöta på sina dribblingskonster redan som sexåring då hon lärde sig skottfinten.

Nu var det just skottfinten som ledde fram till hennes första landslagsmål.

– En andraboll studsade ner, jag såg Filippa (Angeldal) komma felvänd och jag skrek ”Släpp den, jag ska ha den!”. Sedan kunde jag göra det jag är bäst på, driva boll, och helt plötsligt hade jag ett friläge. Jag kände mig kylig och satte dit avslutet.

Vad tänkte du där och då?

– Jag såg bara ”Nattis” (Nathalie Björn) och Filippa, två av mina närmsta vänner, komma springande. Att få fira med dem var ren lycka.

Har du kollat på målet efteråt?

– Nä, men jag har hört att det var ganska okej (skratt).

Du formade ett hjärta med händerna till publiken?

– Till min familj som var där. Jag hade lovat bort matchtröjan till pappa om jag skulle göra mål, så jag höll vad jag lovade. Han fick den efteråt. Han har betytt mycket för mig, och att han på något sätt förutspådde det här gör mig otroligt stolt.

Johanna Rytting Kaneryds drömmål har nog väckt intresset hos flera storklubbar. Bild: ANDREAS L ERIKSSON
Johanna Rytting Kaneryds drömmål har nog väckt intresset hos flera storklubbar. Bild: ANDREAS L ERIKSSON

Ökat intresse från storklubbarna nu?

Johanna Rytting Kaneryd gjorde inför matchen ingen hemlighet av att hennes nästa steg efter EM är ett proffskontrakt utomlands. Efter drömmålet mot Brasilien kan hon förmodligen välja och vraka mellan erbjudandena.

En och annan storklubb lär åtminstone notera det.

– Så kanske det är. Vi får väl se vad som sägs, säger ”Jojo” hemlighetsfullt.

Vad tror du det betyder för din fotbollsframtid att göra ett sådant drömmål på den här nivån?

– Det betyder mycket. Det är alltid viktigt att göra poäng, speciellt på min position. Det är klart det stärker mina aktier överallt egentligen, säger Johanna Rytting Kaneryd.

Den 25-åriga Häckenspelaren är mästerskapsdebutant och står precis på gränsen till startelvan. Hon konkurrerar med Sofia Jakobsson om platsen till höger i förbundskapten Peter Gerhardssons 4-3-3-formation.

I genrepet startade alltså Jakobsson.

– Det är klart att jag strävar efter att starta. Men det är mål och poäng han (Gerhardsson) har saknat från min sida, och det visade jag idag att jag kan göra, säger Johanna.

Peter Gerhardsson har numer angenäma problem när han ska sätta sin startelva. Bild: FREDRIK KARLSSON
Peter Gerhardsson har numer angenäma problem när han ska sätta sin startelva. Bild: FREDRIK KARLSSON

På presskonferensen efter matchen pratade Peter Gerhardsson som vanligt om betydelsen av en startelva och en slutelva.

– Vi har en bred trupp, man får göra fem byten och det kommer vara väldigt viktigt i tajta, täta matcher, säger förbundskaptenen apropå det EM som väntar.

Men om du tar en spelare med de kvaliteter som Johanna Rytting Kaneryd har, är det bättre att ha henne i en slutelva än i en startelva?

– Ja…i dag vart det väl bra? Johanna är en väldigt skicklig spelare, och Sofia har gjort det väldigt bra i sitt lag i USA (San Diego Waves). Det finns något vi ville titta på det där. Jag vet inte hur många gånger hon löpte ifrån vänsterbacken i första halvlek. Det gjorde det säkert lättare (för Johanna) att komma in. Men sedan tror jag att ”Jojo” kan starta och Sofia kan hoppa in. Och vi har ännu fler alternativ, säger Peter Gerhardsson.

Blackstenius bröt måltorkan – och hyllades

När Brasiliens förbundskapten Pia Sundhage höll presskonferens efter matchen talade hon mycket om betydelsen för Stina Blackstenius (som vilades från start) att få hoppa in och göra mål i just genrepet inför ett mästerskap.

Där håller Peter Gerhardsson med.

– Ja, absolut! Mål är det en forward vill göra. Det här var ett jättesnyggt mål. Naturligtvis är det viktigare för spelarna där uppe än för de i en backlinje, säger förbundskaptenen.

Stina Blackstenius fick hoppa in och bryta måltorkan. Bild: LUDVIG THUNMAN
Stina Blackstenius fick hoppa in och bryta måltorkan. Bild: LUDVIG THUNMAN

Stina Blackstenius, som kom in på planen samtidigt som Johanna Rytting Kaneryd, sköt 3-1-målet strax före slutsignalen i fritt läge.

– Det är alltid en skön känsla inför ett mästerskap. Sedan är väl jag lite sådan att ett genrep är ett genrep, allt kanske inte sitter då. Men det är alltid positivt och kul för en anfallsspelare att göra mål så självklart är jag glad för det, säger Blackstenius.

Att Stina inte startade igår var en försiktighetsåtgärd.

– Det fanns vissa restriktioner. Jag har tränat under veckan, men kroppen har inte svarat riktigt som jag velat. Man får vara lite klok inför ett mästerskap. Det var inte den här matchen som är den viktiga. Men minuterna jag spelade var jättevärdefulla för egen del, det var länge sedan jag spelade match, säger Stina.

I fjol var Arsenalanfallaren Blackstenius lagkamrat med Johanna Rytting Kaneryd i BK Häcken – därför var hon också extra glad för Johannas skull idag:

– Framför allt var det ett väldigt fint mål. Johanna har pratat mycket om att hon vill göra sitt första mål. Jag är otroligt glad för hennes skull, säger Stina Blackstenius.

Närmast för landslaget väntar nu ett par lediga dagar innan truppen reser till England 3 juli.

9 juli väntar EM-premiären mot Nederländerna – fler mål att vänta från firma Rytting Kaneryd & Blackstenius då?

LÄS OCKSÅ: Rekordpubliken skickade iväg Sverige på guldjakt

LÄS OCKSÅ: Nederländerna vann i VM-kval inför Sverigematch

LÄS OCKSÅ: Sverige vinnare i EM-genrepet – efter vändning mot Brasilien

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.