Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Drömlottning för Blåvitt – tufft för Häcken

Drömlottning för Blåvitt – tuffare för Häcken. Det blev utfallet när tredje kvalrundan till Europa League lottades i schweiziska Nyon under fredagen. Tar man sig vidare möter Blåvitt antingen HJK Helsingfors eller Beroe Stara Zogara från Bulgarien medan Häcken ställs mot belgiska Genk eller Budocnost.

Efter terrorattentatet i Nice under torsdagen inleddes lottning till Europa Leagues tredje kvalrunda med en stunds tystnad för att hedra offren.

När lottningen efter det kom i gång brände det till direkt. I det nya systemet där alla grupper lottas simultant fiskades boll nummer tre upp vilket innebar Hertha Berlin i Häckens seedningsgrupp och West Ham i Blåvitts.

Men Göteborgslagen slapp ställas mot de europeiska storheterna.

I stället fick IFK Göteborg en drömlottning. Blåvitt – som på bortaplan slog polska Piast Gliwice med 3-0 i lagens första möte och skaffade sig ett kanonläge för avancemang – kommer om man tar sig vidare till nästa runda att ställas mot segraren mellan finska HJK Helsingfors och Beroe Stara Zagora från Bulgarien.

De näst lägst raknade lagen i Blåvitts pott.

Tränaren Jörgen Lennartsson ville inte lägga för stor vikt vid lottningen i nästa omgång nu. Han fokuserar hellre på de närmsta blåvita matcherna. 

- Lottningen kunde ha blivit bättre och den kunde blivit sämre. Det blir två väldigt olika typer av match. HJK spelar på konstgräs hemma och Zagora är helt annat. Det blev 1-1 i deras första match och det kan sluta hur som helst. Men det är egentligen inte lönt att spekulera i det här innan vi är vidare, säger han och fortsätter:

- Nu fokuserar vi Elfsborg på söndag och sedan är det bara halvtid i vårt möte med polackerna. Det är det som gäller. Allt fokus ligger det. Sen är vi givetvis förberedda på ett positivt scenario där vi går vidare.

Häcken hade det tyngre under sin första match i Europa League-kvalet. Man hade svårt att få spelet att stämma och fick bara 1-1 hemma mot Cork City från Irland, efter att John Owoeri kvitterat under andra halvlek.

Även i lottningen fick Hisingslaget det tufft. Som motståndare drogs det högst rankade lagen i seedningsgruppen: vinnaren mellan belgiska Genk och Budocnost från Montenegro.

– Vi har ett stort hinder med andra matchen mot Cork först. Hade vi vunnit med 5–0 hade det varit en annan sak. Det är bara matchen mot Örebro i mitt huvud just nu, så jag har inte satt mig in i lagen ännu, säger Peter Gerhardsson om lottningen

Även det tredje svenska laget, AIK, fick en tuff lottning. Solnaklubben kommer, om man tar sig vidare från mötet med FC Europa från Gibraltar, att ställas mot Marcus Bergs och Niklas Hults Panathinaikos.

Kvalomgång tre spelas 28 juli och 4 augusti.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.