Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild: CARL SANDIN

Drömläge för GFC efter rivalens förlust

Göteborg vann övertygande – samtidigt som toppkonkurrenten Rosengård föll. Det gör att GFC har fyra poängs försprång med bara fyra matcher kvar att spela.
Guldet är riktigt nära nu.
– Vi förtjänar den sitsen vi hamnat i, säger Pauline Hammarlund.

När Göteborg tog emot Uppsala syntes det direkt vilket lag som toppar tabellen. Hemmalaget tog hand om bollinnehavet och flyttade omedelbart fram positionerna. Tabelljumbon Uppsala sjönk lågt, och fick rikta in sig på kontringar.

Och redan tidigt i matchen fick GFC-spelarna anledning att jubla. Det var när resultattavlan förkunnade att Kristianstad gjort 1–0 på Rosengård – Göteborgs stora konkurrent om SM-guldet.

På Valhalla var det dock mållöst, men en halvtimme in i matchen kom en första gyllene chans när domaren blåste straff efter att en Uppsala-spelare fått bollen på handen.

Vilde Böe Risa klev fram, och sköt – men straffen räddades.

Bara två minuter senare var det dags igen. Pauline Hammarlund dribblade, fälldes och fick straff. Den här gången var det Julia Zigiotti Olme som provade, och hennes straff var säker.

1–0 till Göteborg.

Kort därpå fyllde Pauline Hammarlund på till 2–0 med en elegant skott-lobb. I halvtid var därmed Göteborg hela fyra poäng före guldrivalen Rosengård.

Drömläge.

Och det skulle bli bättre.

För tidigt i den andra halvleken blinkade resultattavlan till igen: Rosengård i 0–2-underläge.

Och kort därefter satte Stina Blackstenius 3–0 till Göteborg ur snäv vinkel. Det var hennes första seriemål sedan den 17 augusti.

Uppsala hade inget att sätta emot, Göteborg var överlägset på alla plan och kunde enkelt hålla ifrån till ännu en seger. Tränare Jörgen Ericson var dock inte helt nöjd.

– Det går lite för trögt och det är lite för omständligt. Men det är inte lätt att spela mot en köttmur hela tiden. Det är ju tur att vi får hål på dem, annars kan det bli stökigt i en sån här match. Men jag hade önskat en bättre målskörd.

I Malmö var dramatiken stor. Landslagsstjärnan Caroline Seger reducerade till 1–2 och Rosengård jagade frenetiskt en kvittering. Men Kristianstad stod emot, vilket innebär att Göteborg nu har råd att förlora en av de fyra återstående matcherna, och ändå säkra guldet.

”Jobbet ska göras nu i veckan”

Pauline Hammarlund konstaterar att man satt sig i en minst sagt fördelaktig sits.

– Det är klart att vi har ett bra läge. Men, fyra matcher låter inte så mycket, men det är mycket som kan hända. Ska vi dit vi vill så måste vi ta en match i taget.

Är det inte svårt att inte snegla mot guldet?

– Det är klart att det är svårt, men det är det vi måste göra för att lyckas. Det är där fokuset ska vara, då funkar det inte att sväva iväg tre, fyra matcher framåt. Jobbet ska göras nu i veckan och sedan är det match nästa helg, säger Hammarlund.

Liksom många andra i GFC har hon varit nära den där titeln. I år är utgångsläget bättre än någonsin – och Hammarlund menar att de senaste årens förlorade guldrace kan innebära en fördel.

– Vi har mer erfarenhet av att vara i den här sitsen och spela med mer press de sista matcherna. Vi har tagit med oss erfarenheten från de här åren och det har gett oss en revanschlusta, att i år är det vår tur. Sedan har vi gjort det väldigt bra och förtjänar den sitsen vi hamnat i. Det måste vi fortsätta tro på de sista matcherna, säger hon.

Jörgen Ericson om hur laget ska undvika att drabbas av guldfrossa:

– Det är bara för oss att fortsätta, fortsätta. Vi har varit med om att komma tvåa, men jag tror att vi är lite starkare mentalt nu. Nu har vi fått den här möjligheten och vi vill inte uppleva den skiten igen, vi vill inte komma tvåa igen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.