Douglas Bergqvist gick till ukrainska Tjornomorets Odessa – två månader innan kriget bröt ut.
Douglas Bergqvist gick till ukrainska Tjornomorets Odessa – två månader innan kriget bröt ut. Bild: SUVAD MRKONJIC

Douglas Bergqvist mitt i kriget när Ryssland kom

Douglas Bergqvist blev klar för ukrainska Tjornomorets Odessa, mindre än två månader senare bröt kriget ut. Då övervägde försvararen att ta till vapen.
– Vi bara väntade på att ryssarna skulle komma, säger han i ”Carina Bergfeldt”.

ANNONS

Ett fullskaligt krig pågår i detta nu i östra Europa. Efter Rysslands invasion av Ukraina har flera svenska proffs, i båda länderna, valt att lämna sina lag.

Men en övervägde att stanna kvar.

Douglas Bergqvist lämnade nyligen Kalmar FF för spel i FK Tjornomorets Odesa, övergången blev klar i början av januari och när kriget bröt ut, en dryg månad senare, funderade han på ifall han skulle strida.

– Det var diskussioner om vad vi skulle göra, om vi skulle fly, om vi skulle stanna, om vi skulle beväpna oss. Efter några timmar kom det fram att man fick vara beväpnad, säger Douglas Bergqvist i kvällens avsnitt av ”Carina Bergfeldt” på SVT.

ANNONS

Försvararen berättar att tanken att beväpna sig slog honom.

– Hundra meter därifrån fanns en gun range dit man kan gå. Diskussionerna var om vi skulle gå dit och få tag på det vi behövde, säger Douglas Bergqvist.

”Vi väntade på ryssarna”

Douglas Bergqvist lyckades ta sig ur landet efter invasionen, men vittnar om oron när landet invaderades i slutet av februari.

– Vi väntade på att ryssarna skulle komma och det var läskigt. Vi försökte hitta olika grejer och alternativ som vi skulle göra, det kanske var mer oss utlänningar som vill beväpna oss, säger Douglas Bergqvist.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS