Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Redan till nästa år kan domarna i allsvenskan få hjälp av videobedömning, berättar domarbasen Bosse Karlsson för Sportbladet. Bild: Bildbyrån.

Domarbasen öppnar för videogranskning

Den allsvenska domarkåren har fått stark kritik under vårens allsvenska säsong. Enligt flera spelare och ledare har misstagen varit för många. I en intervju med Sportbladet öppnar nu domarbasen Bosse Karlsson för videogranskning. – Det är inte långt borta, säger han.

Missade straffar, felaktiga utvisningar och tveksamma offsidemål. Det har stundtals stormat rejält mot de allsvenska domarna under den här säsongens inledning. 

Domarnas högste chef, domarbasen Bosse Karlsson, erkänner att nivån brustit vid vissa tillfällen.

– Vi har nollvision, som i trafiken. Men det är svårt att nå noll med stora misstag. Det har varit turbulens kring vissa domslut. Men jag tror att domarna granskas mer detaljrikt i dag. Vi måste ta kritik när vi gör fel, men det gör ont i domarhjärtat när vi får det i de fall vi gjort rätt, säger han till Sportbladet.

Och för att komma tillrätta med de eventuella missarna från rättsskiparna på planen kan en lösning vara videbedömningen. Redan nu under sommaren testas tekningen under U20 VM – ett mästerskap som svenske Jonas Eriksson medverkar i. 

"Offside är det man kan se bäst"

Vid VM i Ryssland nästa år kan videgranskning vara aktuellt. Nu öppnar Bosse Karlsson för att tekniken också kan ta klivet in på den svenska fotbollsscenen. 

– Det handlar om att granska de stora besluten. Offside är det man kan se bäst. Videobedömning tycker jag plocka bort de stora misstagen och det tjänar alla på. Offside-situationen mellan Djurgården och IFK Göteborg med en en meter fel placering på AD (assisterande domare) hade varit en sådan grej man hade kunnat upptäcka, säger Bosse Karlsson, som menar att det kan bli aktuellt med videobedömningar i allsvenskan nästa säsong. 

– Det är inte långt borta, säger han.