Dokument: Anfallsastronauten Torres ska sänka Galacticos

Som ung fotbollsastronaut exploderade han hela vägen till stjärnorna. Men elden slocknade och Fernando Torres föll ner på jorden igen. Nu är han redo för sin kanske sista färd ut i atmosfären - för att sänka Los Galacticos. – Det är mitt livs match.

ANNONS
|

Inhoppet mot Leganés 2001 satte fyr på Fernando Torres resa ut i fotbollens stjärnhimmel. Med blonderad lugg och fräkniga kinder flög anfallsastronauten Torres sju år senare, nu med idolstatus på hemmaplan, vidare till Liverpool. I Premier League gjorde han fler mål under sin första säsong än någon annan utländsk spelare gjort före honom. Han var uppe bland molnen.

2008 flög han ännu högre. Löpningen och chipvrickningen i EM-finalen avslutade Jens Lehmanns landslagskarriär och sköt bort förlorarstämpeln på 46 miljoner spanjorer.

Han lyste klarare än själva solen.

Men inte ens solar brinner för evigt. I Chelsea verkade den rekordstora övergångssumman sätta stopp för den kemiska reaktion som gjorde att de boltiskt explosiva löpningarna genom fusion omvandlades till mål.

ANNONS

Steget blev långsammare, avsluten utskrattade.

Fernando Torres hade kraschlandat.

–Det var det tuffaste momentet av min karriär. Jag saknade något som motiverade mig, någonting jag bara kunde finna här, har han sagt om sin återkomst till klubben som först satte eld på hans raketmotorer.

Atletico Madrid har aldrig vunnit Europacupen. Medan Real Madrid tokdominerade turneringens bebistid, triumferade vartannat år runt millennieskiftet och sedan blev första klubb att nå ”La Decima”, sin tionde Europacuptitel, har Atletico tappat greppet om bucklan just som de förberett sig på att höja den mot skyn.

1974 trodde Luis Aragonés att hans 1-0 med sex minuter kvar på förlängningen sänkt Bayern München. Men med sekunder till slutsignal kvitterade tyskarna. I returen bombade der Bomber bort spanjorernas drömmar om pokalen.

40 år senare spelades samma tragedi upp igen. Teatern var ny, skådespelarna andra - men manuset detsamma. Denna gång fick Diego Godín den rödvita halvan av Estádio da Luz att tro på en maktförskjutning i Madridfotbollen. Skulle hans mål svänga på det som sedan 50-talet pekat åt samma håll? Skulle Real Madrid besegras i den största av finaler av lillebror?

Sergio Ramos kalufs svarade nej. Jag minns inte om den var blonderad, rak, bakåtslickad eller yvig för dagen, men nejet kom - precis som 40 år tidigare med sekunder kvar.

ANNONS

Sedan Diego Simeone kom till Atletico har han byggt sitt lag som ett rymdskepp. Ska man flyga fram genom europeisk toppfotboll och ta sig förbi rymdkolosser som Barcelona och Bayern München blir varje litet hål i skeppet livsfarligt. Simeone har smitt varje skarv, dubblat varje lager och bultat på varje bult i fyra år. 15 år och en dag efter sin debut är det Fernando Torres som med hjärta och hjärna ska styra skeppet mot Los Galacticos.

–När du har varit ett Atlético-fan sen du var fem så är chansen att vinna den här titeln med den här klubben annorlunda än allt annat. Jag har vunnit med Chelsea och med landslaget men det är inte samma sak.

–Den här matchen är speciell. Den är annorlunda. Den betyder allt för mig. Allt jag drömde om som barn har jag chansen att låta bli verklighet. Det är mitt livs match.

Källor: The Guardian, BBC, Sky Sports

ANNONS