Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dna-test ska hjälpa Häckenspelare äta rätt

Som första allsvenska klubb ska Häcken ta hjälp av dna-test för att optimera spelarnas kost. – Vi vill spetsa till alla delar så att de blir så bra som möjligt, säger fystränaren Pontus Ekblom.

Det var Fotbollskanalen som var först med att berätta om Häckens nya lilla steg för att optimera förutsättningarna för sina spelare.

Initialt är det tre spelare som ska vara med och göra dna-test för att kunna optimera kosten efter just deras behov.

– Tanken är att man ska kunna ge mer specifikt individuella rekommendationer, annars blir det allmänna rekommendationer, säger klubbens fystränare Pontus Ekblom och fortsätter:

– Hypotesen är att det finns mycket att göra där, det här kan ge oss lite mer kött på benen för att ha en dialog med spelaren och det är också ett sätt att involvera spelarna så att de själva ser det här som viktigt.

Även om Häcken är först i allsvenska med att använda metoden så är det inte ett nytt område inom idrotten. Terho Koskela som står bakom testarna har tidigare jobbat med idrottare inom hockey och friidrott.

För Häcken är testerna ännu i sin linda, de tre spelarna som har skickat in saliv till et laboratorium i Österrike och kommer få tillbaka svar och en kostplan om några veckor. Men tanken är så klart att det här ska vara ett sätt att förfina verksamheten.

– Vi tror att det är en intressant väg framåt, tillsammans med allt annat vi gör med träningar och alla andra delar, säger Pontus Ekblom och fortsätter:

– Vi hoppas att alla små detaljer ska bidra till framgång.