1/3

Djurgårdens straff mot Häcken kan ha varit korrekt dömd

Kan Djurgårdens omdiskuterade straff varit korrekt dömd trots allt?
Det menar ex-domaren och fotbollsexperten Jonas Eriksson.
– Om bollen studsar på kroppen, sedan på en utsträckt arm, ska det vara straff, säger Jonas Eriksson till GP.

Domare Joakim Östlings beslut att blåsa straff med drygt 20 minuter kvar mellan Djurgårdens IF och BK Häcken i går blev omdiskuterat.

Gustav Wikheim lyfte bollen i magen på Valgeir Fridriksson, men då Häckenbacken slängde ut med armen samtidigt bedömde domaren Östling det som avsiktlig hands. Straffen rullade Oliver Berg säkert i mål, matchens enda och tre poäng till Djurgården

Efteråt var Fridriksson förtvivlad, och tränare Per-Mathias Högmo ville se VAR i svensk fotboll. Båda argumenterade för att bollen träffat i magen. Joakim Östling avböjde att kommentera, men enligt tränare Högmo bad han om ursäkt efteråt.

– Han sa att han hade gjort fel. Det tycker jag är jättevuxet gjort av honom. Jag klandrar inte domarna, de gör sitt bästa, men vi ger de inte rätt förutsättningar. Det blir inget bra klimat. Men det var stort av Joakim (Östling) att be om ursäkt, sa Högmo.

Ny film ger annan bild

Situationen är dock komplicerad och GP har pratat med ex-domaren Jonas Eriksson, numera fotbollsexpert i bland annat SVT och Discovery.

– Första reprisen och reaktionen från inblandade spelaren tänkte jag: Den här måste tagit i bröst eller mage. Sedan fick jag se en film från bakom målet och då blev jag väldigt tveksam. Och de personer jag har stämt av med – vi ser olika! Vissa är helt säkra på att den tar på armen. Vissa tycker fortfarande bara att den tar på magen. Och jag själv är osäker. Jag kan inte säga med hundra procents säkerhet att bollen bara tar på magen, och inte på armen sedan, säger Jonas Eriksson.

Om bollen först tar på magen, sedan på armen, ska det då räknas som hands?

– Ja. Och man ska tänka så här: om bollen träffat armen i den positionen direkt, skulle det varit straff då? Ja, det tror jag alla som kollar på fotboll tycker. Och då är det även straff om bollen går via kroppen. Det är inget frikort att ha armen i vilken position som helst, bara för att den först studsar på kroppen, säger Jonas Eriksson.

I regelverket skrivs bland annat att det inte är ett ”regelbrott om bollen vidrör spelares hand” när bollen kommer ”direkt från spelarens eget huvud, kropp eller fot”.

Krånglig regeltext

Jonas Eriksson menar dock att den regeln ska förstås som så att den måste ha sparkats eller nickats på egen hand – då ska det inte vara ett regelbrott. Om den däremot studsar på kroppen, sedan på armen, då är det ett regelbrott.

– Det skiljs mellan en avsiktlig spark eller nick och en studs, förklarar Jonas Eriksson.

Enligt ex-domaren är regelverket extremt luddigt och svårtytt på den här punkten, för att inte tala om domare Joakims Östlings situation på planen.

Ja, till och med med VAR hade situationen varit besvärlig.

– Grejen är att filmen från bakom målet är ingen VAR-kamera och den är inte med i tv-sändningen. Det är en av Djurgårdens ledare som filmar med sin kamera. Den är inte optimal, men ger en annan vinkel än de andra kameror som fanns, säger Jonas Eriksson.

Så om VAR funnits i Sverige, då hade de haft samma kameror som tv-produktionen, då hade den här situationen inte hjälpts av det heller?

– Å andra sidan kan man komplettera med någon eller några kameror om man har VAR. Som inte är bemannade, det vill säga där står ingen kameraman. Det ger lite andra vinklar. De kamerorna brukar stå just där den normala kameraproduktionen inte står. Det är tänkbart att det kunde funnits en kamera till exempel där Djurgårdsledaren stod.

Ändå är det inte säkert att den eventuella handsen synts i ett VAR-system, menar Jonas Eriksson:

– Kamerorna tar ett antal bilder per sekund, ett antal frames, och det är svårt att veta exakt om eller när bollen träffar handen. Återigen, kameror ger inte hela lösningen till allt. Även om man tycker det ska finnas en gudomlig sanning så gör det inte det. Ju fler kameror vi har, desto mer vinklar och diskussioner blir det. Vi ser helt enkelt olika saker, avslutar Jonas Eriksson.

LÄS OCKSÅ: Domaren bad BK Häcken om ursäkt – Per-Mathias Högmo vill ha VAR i Sverige

LÄS OCKSÅ: Häcken förlorade mot Djurgården efter omdiskuterad straff

LÄS OCKSÅ: Simon Gustafson kan vara tillbaka till Göteborgsderbyt

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.