Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Gais nye tränare Tomas Erixon och klubbens fotbollsansvarige Jonas Östergaard. Bild: DANIEL STILLER

Division 4-tränare blir Gais nye huvudtränare

Efter en tids spekulationer är det nu klart hur Gais ska ledas under resten av hösten. Från division 4-klubben Aneby SK hämtas Tomas Erixon, 64.
– Jag vill inte förändra, jag vill förstärka vissa saker. 19 mål på 23 matcher är alldeles för dåligt, säger han.

I juli fick Bosko Orovic sparken, Patrik Ingelsten tog över – men saknade den licens som krävdes. Han fick dispens i 60 dagar, men inte förlängt.

Därför behövde Gais hitta en nya tränare, någon med tillräcklig utbildningsnivå.

Klubben fastnade för Tomas Erixon, 64, storebror till flerfaldige Göteborgsvarvsvinnaren Mats Erixon och med ett spelarförflutet i IFK Norrköping, Gais, Elfsborg, J-Södra, Västerås SK.

Som tränare har han figurerat i klubbar som Husqvarna, Tord, Nässjö och Aneby, samt Smålands distriktslag.

Tillsammans med klubbens nuvarande huvudtränare Patrik Ingelsten kommer han att dela på ledarskapet säsongen ut. Kenneth Gustavsson blir kvar som assisterande tränare, medan Lallo Fernandez tackar för sig.

"Det hade blivit för många med fyra"

– Tomas kommer in med lång erfarenhet, det vi gör är att Lallo tar ett steg tillbaka. Det blir för många om det är fyra, säger Jonas Östergaard, fotbollsansvarig i styrelsen:

Han utvecklar:

– Vi tycker att det arbete Patrik, Kennet och Lallo har gjort har fungerat väldigt bra. Vi har märkt att truppen mår bra. De har gjort ett antal förändringar som vi tycker har varit positiva. Vi har i grunden en bra uppställning.

Det ledde fram till nästa steg.

– Vi ville ta in person som kan bidra och stötta det här teamet och vi tror att det här är en väldigt bra lösning. Vi har inte velat röra om för mycket, inte att det ska komma in en helt ny röst och förändra hela upplägget.

Utbildningsmässigt gick han steg fyra under tidigare förbundskaptenen Lars Lagerbäcks ledning.

– Det var precis det jag behövde. Jag kunde det här med att bygga lag, ha roligt och få killarna att tro på det. Men jag kunde inte riktigt det teoretiska. Sedan hade jag även Thomas Lyth. Nu har jag licens fram till 2021, säger Tomas Erixon.

Kontraktet löper säsongen ut.

Laget coachas av Ingesten

– Vi har varit fokuserade på att vi måste lösa den här säsongen först, säger Jonas Östergaard.

Arbetsfördelningen mellan de två huvudtränarna blir tydlig.

– Jag kommer vara med på alla träningar och matcher, men Patrik kommer att coacha laget. Det är ändå bara en som får stå upp. Jag kommer att arbeta mig in i rollen. Jag känner redan efter samtal med Patrik och Kenneth att jag kommer få en stor roll, säger Tomas Erixon.

Tomas Erixon kommer stötta, söka nya vägar och jobba med spelarutveckling.

– Jag tror att de här killarna (Gais spelare) är lite bättre än vad de tror just nu. De skulle våga lite mer. Det ser man på antal gjorda mål. Det är lättare att spela hem bollen till någon annan än att dribbla och misslyckas. Där kommer jag nog att jobba lite mer med de offensiva spelarna. Patrik har det övergripande, jag kommer att spetsa till det lite.

Tomas Erixon presenteras som ny tränare i Gais av Jonas Östergaard, fotbollsansvarig i Gais styrelse. Bild: DANIEL STILLER

Kontakten togs veckan efter att Bosko Orovic fick sparken.

– Bengt Andersson i sportrådet ringde och frågade om jag hade Uefa pro licence. Jag hade tänkt att trappa ned. Jag har spelat i Gais ett par år (1982-83) och har hela den erfarenheten. Jag tycker att det är bra att Gais inte fick dispens, att förbundet kräver utbildning. Det är bra med utbildning.

Tomas Erixon kommer närmast från tolv år i småländska Aneby SK, som har pendlat mellan division 3 och 4.

Har haft Gunnar Nordahl som tränare

– Jag har jobbat mycket med talangträning. Nyss fick vi med en 15-åring till landslaget. Det är den sjunde på tio år.

Som distriktstränare i Småland hade han bland annat hand om spelare som Rasmus Elm, Denni Avdic och Fredric Fendrich.

Som spelare tränades han bland annat av Gunnar Nordahl, Julle Gustavsson, Max Möller, Bosse Falk och Leif Målberg.

– Jag växte upp på en tid när tränarna inte gav spelarna så mycket utbildning. Det var ”power by fear”, penalism och sådant. Det var först när jag kom till VSK när tränaren började se individen, då var jag 32 år. Inget ont om de tränare jag har haft. Jag är ute efter att det ska utvecklas, precis som på jobbet. Jag ska ha en utmaning och våga misslyckas.

Arbetet inleds på måndag. Trots att kontraktet är skrivet säsongen ut ser Tomas Erixon redan längre än så.

– Jag ser att jag ska vara när nästa år. Det finns inte min värld att jag inte ska vara här nästa år.

Jonas Östergaard:

– Nu gör vi färdigt detta. Inom två veckor påbörjar vi arbetet med nästa år. Då är den långsiktigheten att vi får hit en tränare i tre till fem år. Självklart kommer både Patrik och Tomas vara med i den bedömningen. Vi har jättemånga alternativ. Det är få som är helt lediga nu.

"Jag är jäkligt duktig på fotboll"

Han utvecklar:

– Det är inte jättelätt att hitta tränare som bara hoppar in på kort varsel. Det är kanske ännu svårare att ta tränare som tar den utmaningen.

På Gais bruttolista fanns och finns 40 namn.

Klubben fastnade i det här skedet för Tomas Erixon.

– Det är det här jag har velat ha innan jag åker ned i kistan. Det har varit jäkligt svårt efter steg fyra att komma in superettan. Jag är väldigt glad att jag med min erfarenhet kan vara med och stötta Patrik och Kenneth. Varför uppfinna hjulet en gång till? Jag har mina erfarenheter och är jäkligt duktig på fotboll.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.