Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Division 1-klubben kan få fantasisumma

Västerås SK kan få ett rejält tillskott i kassan om Victor Nilsson Lindelöfs ryktade övergång till Manchester United blir verklighet. En vidareförsäljningsklausul kan ge division 1-klubben uppåt 100 miljoner kronor. – Jag vågar knappt tänka på det, säger ordföranden Bengt-Åke Nilsson till Aftonbladet.

Det lär vara rejält nervöst på Västerås SK:s kansli.

Den första januari öppnar transferfönstret i Europa och den svenske landslagsbacken Victor Nilsson Lindelöf, som är fostrad i VSK, uppges nämligen vara klar för Manchester United i en affär som enligt uppgifter skulle kosta storklubben runt 450 miljoner kronor.

Normalt sett hade VSK kunnat se fram emot ett så kallat "solidaritetsersättning", som tilldelas den klubb som fostrat spelaren i fråga. Enligt VLT skulle den summan uppgå till drygt åtta miljoner kronor. 

Stora pengar för de flesta svenska klubbar, inte minst för de som huserar en bit ner i seriesystemet, men ändå bara en spottstyver jämfört med vad VSK kan komma att få.

"Vågar knappt tänka på det"

När Nilsson Lindelöf såldes till Benfica förhandlade VSK in en vidareförsäljningsklausul som skulle ge klubben 20 procent av nästa övergångssumma. Skulle affären med United bli verklighet kan alltså klubben, som slutade i mittenskiktet av division 1 den gångna säsongen, få ut runt 90 miljoner kronor. 

– Jag vågar knappt tänka på det. Det här är fantasisummor för en förening som oss som omsätter sex miljoner kronor. Du får nypa dig i armen för att tro att det kan vara sant. Jag kan bara konstatera vad media skriver och skulle det bli så är det en riktigt bra julklapp, säger ordföranden Bengt-Åke Nilsson till Sportbladet.

I konflikt med Benfica

VSK har ännu inte diskuterat klausulen med Benfica, som tidigare har vägrat att betala ut en summa på runt två miljoner för en annan klausul i kontraktet, ett ärande som Västerås har anmält till Fifa.

Än så länge är det osäkert hur Benfica kommer att se på vidareförsäljningsklausulen.

– Det har inte varit aktuellt eftersom vi koncentrerat oss på den andra tvisten. Så det har inte varit aktualiserat i kontakten vare sig med Benfica eller Fifa, säger Nilsson.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.