1/5

Diskerud stortrivs i Göteborg: "Snart öppnar Liseberg!"

Han är frispråkig, har ofta ett leende på läpparna och är troligtvis den enda som blivit värvad mitt under en hörna. Mikkel "Mix" Diskerud är norskamerikanen som bytte Manhattan mot "lilla London".

Han är en glad prick den där Mikkel "Mix" Diskerud. Under lördagsträningen med Blåvitt skojar han friskt med sina nya lagkamrater och norskamerikanen har nästan alltid ett leende på läpparna. Vem kan klandra honom?

26-åringen har gått från en frysbox i New York City FC till startelva i IFK Göteborg. Efter lite drygt en månad i staden på G stortrivs den lättsamme mittfältaren och med den allsvenska premiären avklarad väntar nu nya äventyr för "Mix".

– Det är ju en jättefin stad och snart öppnar ju Liseberg! Det ska bli riktigt kul, säger Diskerud med ett brett leende på läpparna.

Har du varit där innan?

– Nej... Kanske när jag var liten, men det räknas ju knappt . Jag har gått omkring i Göteborg nu och försökt att uppleva så mycket som möjligt.

Vågar du åka allt då?

– Det får vi se, Thomas (Rogne) har inte vågat testa allt, men jag får väl försöka.

Kan inte gå ut på stan med lagkamraten

Diskerud verkar ha acklimatiserat sig väl, detta trots att han bytt en världsmetropol, med nästan lika många invånare som Sverige, mot Göteborg. Men trots de stora kontrasterna trivs han bra i sin nya hemstad

– Jag är ju uppvuxen i Oslo så det är ju ganska likt, skillnaden är väl att det alltid händer något i New York. Men samtidigt tänker jag mest på fotbollen, det är vad som är viktigast för mig.

Diskerud fortsätter:

– Fotbollsmässigt är det helt fantastiskt för mig att komma till en klubb som har så mycket historia och uppslutning bland supportrarna.

Det sistnämnda har varit en påtaglig skillnad för Diskerud som kommer från en stad där man kan gå ut utan att bli igenkänd. I Göteborg, däremot, kan man sina blåvita spelare.

– Värst är det när man är ute och går med Pontus (Dahlberg), han verkar ju känna alla... det går inte att gå ut med honom, han ska ju hälsa på alla.

Värvades mitt under en hörna

Mikkel Diskerud kan ha ett av de mest passande smeknamnen i Allsvenskan, "Mix". För som han själv säger är han just en mix av två nationaliteter.

Pappa är norsk och mamma amerikan, något som lett till en dragkamp om att ha mittfältaren i sitt landslag. Längsta strået drog dock USA som värvade den frispråkige Diskerud mitt under en hörna.

– Jag spelade med Stabaek i en juniorturnering i Mexiko och skulle lägga en hörna när det kom en amerikansk landslagstränare som frågade om jag hade amerikanskt pass, säger Mix och fortsätter:

– Jag svarade såklart ja, så efter matchen frågade de om jag ville vara med på några samlingar... sen blev det som det blev!