Diffusa svar om Blackstenius – testades vid sidan av plan

Mindre än en vecka kvar till Sveriges EM-premiär mot Nederländerna. När landslaget tränade första passet på engelsk mark saknades återigen anfallsstjärnan Stina Blackstenius.
– Jag vet inte hur det är med henne, säger förbundskapten Peter Gerhardsson.

ANNONS
|

Arsenalanfallarens överansträngda muskel var en följetong redan under förlägret i Båstad. Exakt vad det handlar om för skadeproblematik har inte kommunicerats.

Stina Blackstenius deltog sporadiskt i de kollektiva träningarna, och i genrepet mot Brasilien blev det endast ett halvtimmes inhopp (plus ett mål, ska sägas).

– Det fanns vissa restriktioner. Jag har tränat under veckan, men kroppen har inte svarat riktigt som jag velat. Man får vara lite klok inför ett mästerskap. Det var inte den här matchen som är den viktiga. Men minuterna jag spelade var jättevärdefulla för egen del, det var länge sedan jag spelade match, sa Stina då.

ANNONS

När Sverige premiärtränade på EM-basen Carden Park, dit truppen anlände under söndagen, saknades Blackstenius på nytt.

I stället ägnade hon sig åt olika stretchövningar och löpningar vid sidan av planen under överinseende av landslagets medicinska team.

När förbundskapten Peter Gerhardsson mötte medierna efter träningen gav han diffusa svar.

– Jag vet inte faktiskt. Hon var med i en övning hos mig, sedan gjorde hon annat, säger förbundskaptenen.

”Något kopplat till någon känning”

Vad är hennes problem?

– Det är väl någonting kopplat till någon känning. Vi får se i morgon hur det ser ut.

Det verkar inte som ni kan prata riktigt om exakt vad hennes problem är?

– Jag vet bara att hon inte skulle vara med på träningen, det är det jag har stämt av.

Men du har följt henne hela tiden, vad är grundproblematiken?

– Jag vet inte exakt.

Har du inte fått reda på det?

– De (medicinska teamet) håller på att kolla på det nu här ikväll. Det påverkade inte träningen idag, vi får se om det påverkar träningen i morgon.

När hon klev av i Båstad sa du att du inte var det minsta orolig, hur känner du nu med sex dagar kvar till premiären?

ANNONS

– Jag är inte orolig, det är fel ord. Jag är hela tiden: ”Vad gör vi nu?”. Inför Brasilien valde jag att ta ett inhopp på henne. Det var ett bra inhopp. För mig är det en vardag. Jag är helt van vid att alla 23 inte tränar fullt ut, säger Peter Gerhardsson.

Frågan är om Stina Blackstenius medverkande i EM-premiären är i fara? Peter Gerhardsson svarar varken bu eller bä.

– Vi får se vad som händer. Jag tar en dag i taget. Tränar hon i morgon? Gör hon inte det, hur många minuter kommer det att finnas till lördagen (mot Nederländerna)? Är det som senast 45 minuter? Eller är det 70 minuter? Då väljer man ju alltid, ska man starta eller ska man kunna slänga in en spelare.

Är det osäkert om hon kan spela, och i så fall hur mycket, på lördag?

– Jag vet inte. Det hade varit bättre om hon tränat för fullt och spelat 90 minuter mot Brasilien, men det har hon inte gjort.

Om hon inte kan starta på lördag, vill du veta det nu eller fortfarande ha det dag för dag?

– Jag hoppas bli uppdaterad om det skulle vara så att jag får ett besked att det är omöjligt. Någon sorts prognos måste jag få naturligtvis. Men exakt vad man gör då vet jag inte heller, säger Gerhardsson och tar Magdalena Erikssons situation i OS ifjol som exempel:

ANNONS

– Där visste vi att hon kommer inte kunna starta mot USA (premiären), men enligt medteamet skulle hon vara startklar till andra matchen. Nånstans får man lita på det. Vi får se i första hand vad jag får för besked i kväll. Jag har inte hunnit prata med dem, de måste undersöka henne och titta på hur hon reagerade på träningen idag, säger Peter Gerhardsson.

Mittbacken Linda Sembrant, som stukade foten under förlägret i Båstad, tränade på hotellgymmet.

– Jag vet inte ens när spelarna har gått upp i morse. Jag har fullt förtroende för det medicinska teamet, och de ansåg att det var bättre att hon körde på gymmet i dag. Hon har ju inte spelat på ett tag, så vi får se. Men det gäller egentligen alla spelare, hur många minuter får man upp dem i? säger Peter Gerhardsson.

Övriga 21 spelare deltog för fullt i träningspasset.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS