Didier Deschamps stämmer Eric Cantona för förtal

Manchester United-legendaren Eric Cantona skapade stora rubriker då han i en intervju 2016 hävdade att den franska förbundskaptenen Didier Deschamps valde bort spelare med afrikanskt ursprung. Nu uppges Deschamps ha valt att stämma ikonen.

ANNONS

Historian började innan EM i Frankrike 2016 – förbundskaptenen Didier Deschamps hade tagit ut truppen som skulle jaga guldet på hemmaplan. Två spelare fattades och enligt Manchester United-legendaren, tillika fransmannen, Eric Cantona var det av rasistiska anledningar.

– En sak är säker – Benzema och Ben Arfa är två av de bästa spelarna i Frankrike och kommer inte spela i EM. Som alla vet har Benzema och Ben Arfasina rötter i Nordafrika. Så debatten är öppen,sa han till The Guardian2016.

I intervjun gick Eric Cantona, som är känd för sin frispråkighet, till hårt angrepp motDidierDeschamps.

– Benzema är en fantastisk spelare. Ben Arfa är en fantastisk spelare. Men Deschamps, han har ett väldigt franskt namn. Kanske är han den enda i Frankrike som har ett riktigt franskt namn. Ingen i hans familj mixad med någon annan, du vet. Som mormoner i Amerika.

ANNONS

Uttalandet ledde till en rejäl uppståndelse och kort därefter vandaliserades förbundskaptenens hus – bland annat klottrades ordet "rasist".

Stämmer Cantona: "Oacceptabelt"

Redan efter händelsen meddelade förbundet att man skulle stämma Cantona – nu ska man haman gjort slag i saken, det rapporterar den franska sajten RMC Sport.

– Att få honom (Deschamps) att framstå som en rasist är oacceptabelt, ska förbundskaptenens advokat Carlo Brusa sagt enligt sajten.

Hänvisar tillpopulära termen "black-blanc-beur"

– Det franska landslaget är ett blandat lag med fransmän från olika bakgrunder. Detta är inget nytt.

Carlo Brusa refererar även till den populära termen "black-blanc-beur" som är en referens till den franska flaggan och som används för att visa på mångfalden i det franska landslaget.

– Det är en anda somlever kvar i laget och Deschamps har ingen önskan att ändra denna fullständiga öppenhet.

ANNONS