I fjol tilldelades landslagsmålvakten Hedvig Lindahl Diamantbollen. Foto: Bildbyrån
I fjol tilldelades landslagsmålvakten Hedvig Lindahl Diamantbollen. Foto: Bildbyrån

Diamantbollen kan slopas från Fotbollsgalan

Utdelandet av Diamantbollen, utmärkelsen som får till Sveriges bästa fotbollsspelare på damsidan, svävar i osäkerhet efter beskedet att damlandslaget planerar att bojkotta Fotbollsgalan. – Just nu är det väldigt osäkert om det kommer att finnas några kvinnliga fotbollsspelare på galan, säger Pia Rehnquist, chefredaktör för Sydsvenskan som delar ut priset tillsammans med Svenska fotbollförbundet.

ANNONS
|

Konflikten mellan damlandslaget och Svenska fotbollförbundet blir allt djupare. I helgen kom beskedet att landslagsspelarna planerar att bojkotta Fotbollsgalan och om så blir fallet är även utdelandet av Diamantbollen, priset som går till Sveriges bästa spelare på damsidan, hotad.

–Vi funderar i alla fall på om vi ska dela ut den på fotbollsgalan nästa vecka eller inte, säger Pia Rehnquist, chefredaktör för Sydsvenskan som delar ut priset tillsammans med Svenska fotbollförbundet, till GP.

Enligt Pia Rehnquis handlar det inte om att slopa priset helt utan om när och var det ska delas ut.

–Vi vill ju dela ut priset men just nu är det väldigt osäkert om det kommer att finnas några kvinnliga fotbollsspelare på galan. Dessutom är det en principiellt viktigt fråga från vår sida, jag måste ju försökra mig om att de kvinnliga fotbollsspelarna behandlas väl av fotbollförbundet.

ANNONS

"Uppenbarligen väldigt mycket på väg till Milano"

Sydsvenskan har inte haft någon kontakt med Fotbollförbundet i frågan och har inte heller satt någon tidsram för när de kommer ta ett slutgiltigt beslut om hur vida Diamantbollen delas ut på galan eller inte.

– De är ju uppenbarligen väldigt mycket påväg till Milano alla som är inblandade i det här, så vi får vänta tills imorgon innan vi tar den kontakten. Vi kan hantera snabba puckar så för vår del behöver det inte lösa sig idag.

Det finns ännu ingen plan för var och när pristet kommer delas ut om det blir så att Fotbollsgalan genomförs utan de kvinnliga landslagsspelarna.

– Avmånga olika skäl hoppas jag ju att det här löser sig. Framför allt för att det är högst rimligt att de kvinnliga fotbollsspelarna känner sig väl behandlade. Det brukar ju kunna vara fest på fotbollsgalan så det är klart att det vore roligt om det löste sig, säger Pia Rehnquist.

"Ingen bild av konflikten"

Pia Rehnquist är förvånad över Svenska fotbollförbundets hantering av frågan och är noga med att hon inte vet exakt vad konflikten handlar om .

–Det är viktigt för mig att poängtera det, jag vet ju inte vad fotbollspelarna vill och vad Fotbollförbundet är beredda att erbjuda. Så jag har ju ingen bild av konflikten. Men jag noterar att de här konfliterna har pågått hela året och det har dessutom pågått liknande diskussioner i våra grannländer så att Fotbollförbundet blev lite tagna på sängen i går tycker jag var konstigt.

ANNONS
ANNONS