Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Det var faktiskt mästartakter av Gli Azzurri”

Är det rätt att skicka hem fansen från krogen redan innan matcherna är färdigspelade, vad krävs för att Sverige ska gå vidare och hur var EM-premiären i Rom? EM-panelen med GP:s mästerskapsbevakare Philip Trollér, Linus Petersson och Mattias Balkander ger er svaren.
Robert Ivanov och Juhani Ojala ingår i Finlands historiskt första mästerskapstrupp. På lördagen väntar Danmark i första matchen. Bild: MAXIM THORE
Robert Ivanov och Juhani Ojala ingår i Finlands historiskt första mästerskapstrupp. På lördagen väntar Danmark i första matchen. Bild: MAXIM THORE

Idag drabbar våra nordiska grannar samman. Vad tror ni om Finlands och Danmarks chanser i mästerskapet?

Philip Trollér: Till att börja med är det en riktig pangmatch att verkligen se fram emot, även om jag längtar ännu mer till mötet Finland–Ryssland, där finns det en nivå till i historiken och rivaliteten mellan länderna. Resultatmässigt har jag dock svårt att se Teemu Pukki och gänget ta sig vidare från gruppspelet. De får vara nöjda om de kniper en poäng. Danskarna däremot … där har vi en lurig outsider, som med medstuds och rätt lottning skulle kunna krångla sig väldigt långt. Inte hela vägen kanske, men nästan. Det finns klass i alla lagdelar och truppen är både bred och spetsig. Kvartsfinal blir det i alla fall.

Linus Petersson: Hela Finland kokar inför landets första stora mästerskap någonsin, men såg det inte ganska ljummet ut i landskampen mot Sverige? Mycket press ligger på Teemu Pukki att leverera – och mycket hopp står till att Tim Sparvs kropp håller. Danmark? De har hemmaplansfördel och ett fint facit med bara en förlust på de tolv (!) senaste tävlingsmatcher. Fördel rödvitt därmed. Inget av lagen rår dock på Belgien eller Ryssland i grupptoppen.

Mattias Balkander: Danmark kan gå rätt långt. Lottningen känns gynnsam, formen är utmärkt. Jag skulle helt ärligt inte bli förvånad om danskarna når åtminstone kvartsfinal, kanske till och med längre än så. Finland däremot är inte tillräckligt cyniska för att gneta sig till den mängd poäng för att gå vidare. Här finns till och med risk att bli EM:s sämsta lag.

EM kommer följas från pubar runt om i Europa. I Sverige stänger de klockan 22.30. Det innebär att kvällsmatcherna inte hinner spelas färdigt, till mångas förtret. Bild: JASON CAIRNDUFF
EM kommer följas från pubar runt om i Europa. I Sverige stänger de klockan 22.30. Det innebär att kvällsmatcherna inte hinner spelas färdigt, till mångas förtret. Bild: JASON CAIRNDUFF

Folkhälsomyndigheten håller fast vid att krogar måste stänga 22.30. Det innebär att kroggästerna inte komma se färdigt de sena matcherna. Vad tycker du om det?

Philip Trollér: Väldigt, väldigt tråkigt – men ändå någonstans lite förståeligt. Rent teoretiskt känns det såklart otroligt fjantigt att man inte skulle kunna skjuta en halvtimme på stängningen, men samtidigt har vi reglerna vi har och då får man nog köpa det, hur jäkla trist och deppigt det än känns. Det är trots allt fortfarande en pandemi som pågår även om kurvorna pekar åt rätt håll. Vi får försöka se det positivt. För en månad sedan hade det varit dags att gå hem betydligt tidigare än 22.30 …

LÄS MER: Här är krogarna som visar fotbolls-EM

Linus Petersson: FHM, Fotbollshatarmyndigheten. Det är känslan man har just ju. Det är klart att landets alla coronarestriktioner inte kan anpassas efter ett EM (eller en allsvenska för den delen), men lite bollkänsla hade väl inte varit för mycket begärt? I alla fall när Sverige ska spela – och hela landet förhoppningsvis stå still. Öppna upp, Tegnell!

Mattias Balkander: Tråkigt på sätt och vis. En halvtimme hit eller dit, kan man tycka. Samtidigt bör man jämföra med hur det såg ut för bara en vecka sedan. Då stängde krogarna en halvtimme innan matcherna ens drog igång. Dessutom är vi fortfarande i en pandemi. Det gäller att hänga i ¬– och förstå att det fortfarande finns en risk att bli smittad och smitta andra. Då blir fotbollen sekundär.

Marcus Berg, Victor Nilsson Lindelöf och Robin Quaison firar Sveriges 3-1-mål mot Armenien. Vad krävs för att Sverige ska gå vidare i EM-slutspelet? Bild: JOEL MARKLUND
Marcus Berg, Victor Nilsson Lindelöf och Robin Quaison firar Sveriges 3-1-mål mot Armenien. Vad krävs för att Sverige ska gå vidare i EM-slutspelet? Bild: JOEL MARKLUND

På måndag går Sverige in i turneringen. Hur många poäng kommer att krävas för att Sverige ska ta sig vidare från gruppen? Och hur kommer det gå för Sverige i gruppspelsmatcherna?

Philip Trollér: Oj, nästintill omöjligt att sia om med tanke på att det är fyra grupptreor som går vidare. Men kan Sverige ta fyra poäng då är blågult nog säkra. Det kan mycket väl räcka med tre. Två treor gick vidare på tre poäng vid EM 2016. Och så var det frågan om hur det kommer gå för Sverige i gruppspelet. Kryss med mersmak mot Spanien, knapp vinst mot Slovakien och snöplig förlust mot Polen. Något sådant. Vidare går vi i alla fall.

Linus Pettersson: Med tanke på att det nästan kommer krävas en doktorexamen i matematik för att reda ut alla åttondelsförutsättningar när vi kommer dit (en massa grupptreor ska ju vidare av någon förunderlig anledning), så är frågan närmast omöjlig att svara på. Men en poäng mot Spanien (1–1), tre mot Slovakien (2–0) och en till mot Polen (0–0) borde nog räcka för avancemang. Fem poäng, en andraplats. Där har vi det.

Mattias Balkander: Det är svårt att säga, men åtminstone en seger, sannolikt mot Slovakien i andra omgången. Det blir en nyckelmatch för Sverige i detta mästerskap. Antalet poäng hänger ihop med hur många poäng lag tre tar i de andra grupperna då endast fyra av sex treor går vidare. Jag tror dock att Sverige kniper andraplatsen och gör resultat även mot Spanien och Polen.

LÄS MER: Gula väggens drag inför EM-premiären

Domenico Berardi gav Italien ledningen med 1-0 och firar turneringens allra första mål ihop med lagkamrater. Bild: Ettore Ferrari
Domenico Berardi gav Italien ledningen med 1-0 och firar turneringens allra första mål ihop med lagkamrater. Bild: Ettore Ferrari

EM är igång. Dina intryck av premiären mellan Turkiet och Italien?

Philip Trollér: Andrea Bocelli, Bono, fyrverkeri och show. Sällan har jag uppskattat invigningen av ett mästerskap så mycket som den här gången. Och trots fjanteriet med att spela EM utspritt över hela Europa så måste jag säga att längtan efter EM verkligen har tilltagit senaste veckorna. När Italien sedan virvlade igång själva matchen och trycket från läktarna gick genom tv:n, då insåg man hur mycket man älskar de här stora mästerskapen. Själva matchen då? Otroligt, otroligt underhållande insats av italienarna. Lorenzo Insigne dansade runt, Leonardo Spinazzola vräkte fram på kanten, Ciro Immobile agerade som den måltjuv han är, Giorgio Chiellni spelade som i fornstora gamla dagar. Turkarna var totalt utspelade. Det var faktiskt mästartakter, om man nu kan hävda det efter en match, av Gli Azzurri som blir otroligt intressanta att följa fortsatt.

Linus Pettersson: Vilken hejdundrande start … av Andrea Bocelli! Och av de flygande trummisarna! Även av Italien, såklart. Presspelet, skarpheten, förnedringen! Jag var rädd för att mästerskapet skulle inledas med en sömnig 0–0-historia. Nu fick vi det här – och vi kan inte vara mer än nöjda. EM är i gång, det är alldeles underbart.

Mattias Balkander: Till slut var det nästan så att man tyckte synd om Turkiet, som började så rakryggat. Italien knockade turkarna och fick nästan allt att stämma. Det var en fröjd att se. Genom åren är det inte många gånger Gli Azzurri har presterat sådan här anfallsfotboll. Min favorit var Ciro Immobile, men hela fronttrion glänste. Var ska det här sluta? På Wembley? I diket? Minst kvartsfinal, skulle jag säga.

LÄS MER: Poya Asbaghi: ”För mig är det här ett hedersuppdrag”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.