Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Det tar mer på kroppen att spela på konstgräs"

Alexander Farnerud hyllade konstgräset som ”ett steg i rätt riktning för allsvenskan”. Något som storebror Pontus håller med om. – Jag spelar hellre på ett bra konstgräs än en dålig gräsplan, säger han.

Det var i podcasten Lundh på Fotbollskanalen som Alexander Farnerud pratade varmt om konstgräset. Ett underlag han aldrig spelat på under sina år som utlandsproffs.
– Fotbollsspelande lag blir gynnade, du kan spela snabb fotboll och behöver inte vara orolig för att bollen ska studsa upp när du tar emot den. Du kan spela på ett tillslag nästan utan att behöva titta på bollen i vissa lägen, och det är det som är det fina med konstgräs. Det är ett steg i rätt riktning för allsvenskan, tycker jag, med tanke på att planerna kan bli lite sämre mot höst och kanske tidig vår.

Storebror Pontus har lagt fotbollsskorna på hyllan men har hunnit med flera säsonger på konstgräs under sin karriär i Norge och Sverige. Ett underlag som han har en lite delad syn på.
– Jag håller med brorsan. Det är svårt att få en bra gräsplan året runt i Sverige, speciellt under den tiden av året som vi spelar. Då föredrar jag en bra konstgräsplan framför en dålig gräsplan. Men att spela på en gräsplan som den på Gamla Ullevi, ja det är oslagbart, säger han och fortsätter.
– I Sverige är de flesta konstgräsplaner ganska bra. Mycket bättre än för fem-tio år sedan. Sen har jag ju spelat på dåliga konstgräsplaner också och det är det absolut värsta.

Många äldre spelare har tvekat på att återvända hem till allsvenskan på grund av konstgräset. En som fick problem tack vare underlaget är Pontus Farnerud.
– Det får man säga … jag spelade på det i Stabaek och när jag kom till Göteborg så var jag skadad mycket. Det hänger nog ihop. Man får mer förslitningsskador och så. Det tror jag att vi kommer att få se mer av i framtiden hos de unga spelarna som nu kommer fram. De har spelat än mer på konstgräs och där kan vi få se förslitningsskador tidigare, skador på höft, fötter och sådant. Det tar mer på kroppen att spela på konstgräs. Så är det.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.